ŽULJ: Pitali ste nas 22. aprila, danas pročitajte odgovore!

0

Protekle srijede, 22. aprila u emisiji ŽULJ,  namijenjenoj građanima općine Ilidža, postavili ste pitanja i probleme sa kojima se susrećete svakodnevno u Vašoj lokalnoj sredini. Kao što smo obećali, potražili smo odgovore u nadležnim službama Općine Ilidža. U nastavku možete pročitati pitanja i odgovore na Vaša pitanja.

Od sljedeće sedmice, budite s nama svakog četvrtka od 11 sati na 89.9 MHz u emisiji ŽULJ. Pozovite nas na 033 763 830 ili 033 943 000, postavite pitanje a mi ćemo potražiti odgovor. Tokom cijele sedmice možete nam pisati na SMS broj 091 512 900 ili na e-mail infoask@radioask.co.ba.

 

Pitanje: Ko je dozvolio gradnju puta u Otesu na Sastavcima? Riječ je o privatnoj zemlji Srba?

Odgovor: Uvidom u službenu evidenciju utvrdili smo da Općina Ilidža ne raspolaže informacijama o gradnji puta u u ulici SastavcI.

Pitanje: Istaknut je problem nečistoće zelene površine uz rijeku Željeznicu. Slušateljka se obraćala KJKP Park, ali je dobila odgovor da je Općina nadležna da nekoga angažuje po pitanju rješnja tog problema. Šta se može uraditi?

Odgovor: Održavanje zelenih javnih površina u uređenom koritu rijeke Željeznice u urbanom dijelu MZ Centar Ilidža je u nadležnosti Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS, odnosno KJKP Park d.o.o. Sarajevo.

U uredovan program održavanja zelenih javnih površina u uređenom koritu rijeke Željeznice obuhvaćen je prostor od Mosta Alije Izetbegovića nizvodno do mosta kod trgovačkog centra OBI. Na ovom lokalitetu održavanje vrši KJKP Park d.o.o. Sarajevo.

Ostali prostro korita rijeke Željeznice održava Općina Ilidža. U ovoj godini u maju je planirano košenje trave i sječa šiblja desne obale od Mosta Alije Izetbegovića uzvodno do Mosta spasa.

Pitanje: Problem vodosnadijevanja u Rakovici, ulica Rakovička cesta. Građani su platili priključke u isto vrijeme, ali nisu svi dobili priključak. Kažu da to predugo traje I pitaju koliko će čekati da se to riješi?

Odgovor: Izgradnja prve faze vodovodnog sistema Rakovica je u završnoj fazi. Do sada je izgrađena vodovodna mreža i urađeni kućni priključci građanima koji su izvršili kompletnu uplatu u ulicama : Rakovička cesta, Vrela, Puhovik, Šamin gaj, Stanjevac, Rukodol, Zenički potok i dio ulica Zenik, Gornja mahala, Bistrički put, Kobiljača i Kakrinjski put. U toku su završni radovi na izgradnji vodovodne mreže i izrade kućnih priključaka u preostalom dijelu ulica Kakrinjski put i Gornja mahla i Rudnik.

U toku su pripreme za izgradnju vodovodne mreže u ulici Kobiljača do osnovne šđkole, a izrda kućnih priključaka planirana je u drugoj polovini ove godine. Ovim bi bila završena prva faza vodosnadbijevanja naselja Rakovica.

Drugom fazom izgradnje vodovodnog sistema koja se planira u 2016. godini bit će obuhvaćena naselja Zenik, Gornje Kakrinje, Buhotina, Kobiljača – Zelena meraja i Rudnik.

Zbog pritužbi građana, zamoljeni smo da obavijestimo javnost da KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo ne odobrava priključak na gradski vodovodni sistem za lokacije koje nemaju izgrađen objekat. U pitanju je oko 30 lokacija na cijelom području naselja Rakovica.

Pitanje: Kvalitet vode u MZ Osjek. Ako Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izda saopćenje za javnost u kojem stoji da je voda mikrobiološki neispravna, zašto se nakon sporovedenih tehničkih mjera od strane nadležne institucije dobivenih novih rezultata ne obavijesti stanovnistvo da je i kada je voda ispravna za konzumaciju?

Odgovor: Pitanje snadbijevanja pitkom vodom građana iz centralnog vodovodnog sistema je u isključivoj nadležnosti Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS odnosno KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo.

Stava smo da Zavod za javno zdravstvo nikad nije izdalo saopćenje za javnost u kojem stoji da je voda u centralnom vodovodnom sistemu mikrobiološki neispravna.

Voda u centralnom vodovodnom sistemu mikrobiološki je stalno ispravna u šta građani ne trebaju da sumnjaju.

U jednom slučaju je na Vrelu Bosne bakteriološki nalaz bio pozitivan i tom prilikom je na izvorisštu rijeke Bosne postavljena tabla kao upozorenje da voda nije za piće. Ovo se odnosilo na otvoreni vodotok dok se voda koja se zahvata adekvatno tretira i hlorisana pušta kao ispravna u vodovodni sistem.

Pitanje: Kada je u planu asfatiranje ulice Vlakovo? Navodi se pojašnjenje: Lijevi krak, prema groblju Vlakovo.

Odgovor: Prema prioritetu Savjeta MZ Blažuj, planirano je ove godine asfaltiranje lijevog kraka prema Subašiću. Obzirom da je navedena ulica treća po prioritetu Savjeta nismo u mogućnosti tačno precizirati datum asfaltiranja.

 

Vaš ASK Radio Ilidža!

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget