Završen projekt ”Investiraj u znanje, jer znanje donosi najbolje kamate”

0

 

Dana 18.06.2015. godine u 11:00 sati u holu Ekonomske škole Sarajevo biće podijeljeni ECDL certifikati za 10 maturanata koji su položili ispite i dobili ECDL certifikat.

Projekat ”Investiraj u znanje,  jer znanje donosi najbolje kamate” je finansirala Raiffeisenbank, a implementirala Asocijacija informatičara u BiH u saradnji sa ECDL Test centrom EKSA.

Cilj projekta je stvaranje socijalne ravnopravnosti kroz informatičko obrazovanje.

”Obzirom da je informatička pismenost postala jedan od glavnih uslova za inkluziju čovjeka u svakodnevnicu, danas se susrećemo sa situacijom da slojevi društva, koji imaju uslove da obezbijede kako edukaciju tako i informatička pomagala tipa kompjutera, laptopa, pametnih telefonskih uređaja, ne nailaze na prepreke u obavljanju svakodnevnih poslova. Jednom rečenicom rečeno: Ko ima novac, ima i edukaciju i ima načina da savlada ono što od njega očekuje današnjica. Međutim, većina porodica nema finansijska sredstva (potrebna za edukaciju) niti materijalna sredstva koja bi ima omogućila samostalno učenje. Posebno je to bitno mladim ljudima koji tek trebaju da kroče u život.

U okviru projekta je odabrano deset maturanata Ekonomske škole Sarajevo, koji su završili obuku po međunarodnom standardu ECDL (European Computer Driving Licence) i stekli međunaradno priznat certifikat o poznavanju rada na računaru.

Obuka je krenula prije dva mjeseca i maturantima je pružena prilika da se obrazuju za sljedeće oblasti: Word, Excel, PowerPoint i Internet/Outlook i na kraju dobiju i međunarodno priznat certifikat.

Ovim projektom smo maturantima dali neophodna znanja koja će im trebati u budućem školovanju ili radu. Pored toga, dobili su certifikat o poznavanju rada na računaru koji je priznat u 149 zemalja svijeta, čime smo im povećali šanse za zapošljavanje na tržištu rada. Ujedno, pomogli smo i njihovim porodicama jer neće morati izdvajati novac za obuku i certifikat, koji se traži skoro u svakom konkursu za posao”, stoji u saopštenju Aide Ajanović, voditelja projekta.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget