Zašto uređenje balkona morate planirati baš sada

0

Kako će ovog proljeća izgledati vaš balkon? Jeste li spremni riješiti se viška stvari s balkona i urediti svoju oazu za opuštanje, začinski vrt ili mali povrtnjak? Prestanite odgađati, bolji dani neće tako skoro

Za početak otkrijte potencijal svog balkona. Ako se radi o maloj kvadraturi, morate odlučiti što biste najradije od balkona imali – prostor za odmor, prostor za uzgoj ili hobi? Ukoliko imate prostraniji balkon, možete opušteno kombinovati prvo, drugo i treće, ne nužno tim redoslijedom. No kako nisu svi te sreće – izmjerite svoj balkon, brojke će vas smjestiti u realnost.
Kada odlučite što želite imati od svog balkona bacite se u potragu za inspiracijom. Otkrijte koji tip balkona želite, listajte časopise i knjige, surfajte… Dobit ćete otprilike ideju što biste htjeli. Sljedeći korak je pretraživanje prodavnica, salona s namještajem, buvljaka, rasadnika.

Slijedi matematika, odnosno zbrajanje i oduzimanje. Neka prevlada oduzimanje jer pri uređenju manjih prostora lakše je naknadno nešto dodati nego kupljeno oduzeti. Tako naime stvaramo kramu na balkonu, a to nas vraća na početak priče. Reducirajte!

Balkon za odmor mora sadržavati udobnu stolicu ili udobne stolice, ležaljku, klupu, s naglaskom na udobnosti. Time ste odradili pola posla. Da bi balkon postao vaša oaza, pobrinite se za detalje: izaberite boju kojom ćete osvježiti zidove i/ili ogradu, skupite do proljeća nekoliko svijeća ili lampiona, pronađite stolić ili nešto što može biti u službi stolića za odložiti šalicu, knjigu i sunčane naočale.

Ne zaboravite kupiti teglu ili dvije jer bez biljaka ništa od oaze! Volite li kuhati s vlastitim namirnicama i željeli biste rasadnik na svom balkonu – pripremite se za uzgoj povrća i/ili začinskog bilja! Razmislite što želite sijati ili saditi i što od toga možete uzgojiti na svom balkonu. Bitno je odlučiti se za način uzgoja, hoćete li krenuti od sjemenki ili ćete nabaviti gotove presadnice?  Preporuka su presadnice, naročito ako ste neiskusni. Prednost gotovih presadnica je što korijen već dolazi formiran u supstratu, što uvelike smanjuje šok biljci prilikom presađivanja te uvjetuje brži razvoj biljke. Što prije se biljka formira, prije ćete ubirati njene plodove.

Naravno, rukolu, matovilac i slične salate uzgojit ćete iz sjemena, no zahtjevnije salate i drugo povrće potražite na tržnici u obliku presadnica! Ako ipak volite izazove, budite hrabri i uzgojite svoje bilje.

Slike svog vrta ili balkona možete i nama poslati :)

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget