Zašto se vjeruje da crne mačke donose nesreću?

0

Crne mačke nisu oduvijek bile na udaru sujeverja, niti su čak smatrane vjesnicima nesreće.

Zapravo, u ranom dobu Egipta čak u 3000-im prije naše ere, mačke su smatrane “zvijezdama” životinjskog carstva i bile su veoma poštovane – ubijanje mačke kažnjavalo se smrću! Sve do srednjovjekovne Europe, reputacija svih mačaka, a posebno crnih krenula je nizbrdo, pošto su bile povezivane sa vješticama. Histerija o vješticama koje čaraju crnom magijom je snažno pogodila Europu, a ulične mačke su često njegovale i hranile siromašne stare dame, koje su kasnije optuživane za vještičarenje.

Njihove mačje saputnice, od kojih su neke bile crne, smatrane su krivim za vještičarenje. Vjerovanje je postalo naročito popularno kada je jedna priča o ocu i sinu iz Linkolnšira 1560-ih počela da se širi munjevitom brzinom. Njih dvojica su navodno putovala jedne noći, kada im je crna mačka prešla put i zauzela puzeći položaj. Oni su potom dohvatili kamenje i gađali je sve dok bespomoćna i povređena životinja nije pobjegla u kuću jedne žene, za koju se tada sumnjalo da je vještica. Sljedećeg dana, otac i sin su naišli na istu ženu i primjetili da hramlje i da je puna modrica, što nikako nije moglo biti slučajno. Od tog dana u Linkolnširu se vjerovalo da se vještice noću pretvaraju u crne mačke kako bi se neopaženo šunjale ulicama.

Ovo je postalo jedno od ključnih vjerovanja u lovu na vještice u američkom Salemu. Čak i danas, tokom proslave Noći vještica su vještice i crne mačke često udruženi motivi, uprkos početnim religioznim uvjerenjima praznika. Tako je životinja kojoj se čovječanstvo nekada divilo, postala simbol zlog znamenja u mnogim dijelovima svijeta.

Ipak, u nekim kulturama, crnoj mački se još uvijek dive i ona predstavlja simbol sreće. Škoti vjeruju da dolazak crne mačke pred kuću znači prosperitet, dok su pirati u XIX vijeka vjerovali da je loše ukoliko se mačka kreće ka vama, ali da je dobro ukoliko ide od vas.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget