Zašto se češemo pa čak i onda kad ne bi smjeli?

0

Iako je najčešće u pitanju nešto benigno – poput ujeda komarca – svrab, nažalost, ponekad može da ukazuje na neki ozbiljan poremećaj u organizmu

 

Da li ste se nekad zapitali zašto nam se uopšte javlja osjećaj svraba i neutaživa potreba da se počešemo? Ako jeste, evo odgovora.

 

Svrab kože može da ukaže na određene poremećaje u organizmu, pa čak i bolesti, da bude pokazatelj rada imunog sistema u tijelu i može da nam služi kao mehanizam odbrane. Ipak, posljednji uzrok svraba kože koji bi nekome pao na pamet jeste i najčešći, a to je genetika, smatraju britanski stručnjaci. Naime,mogućnost dobijanja osipa i svraba kože zavisi od količine kolagena koga osoba ima u koži, a nju određuju lične genetske predispozicije.

Prvo što stručnjacima pada na pamet kad nas svrbe određeni dio tijela jeste ubod nekog insekta ili pauka, jer se na ubodenom mjestu često javlja svrab koji je u tom slučaju tjelesni mehanizam odbrane tijela od uboda. Stručnjaci objašnjavaju da, ako se osoba počeše po tom mjestu, podstiče cirkulaciju krvi i tako omogućava veći priliv odbrambenih ćelija u krvi na to mjesto.

Kod mnogih ljudi se u stresnim situacijama pojavljuje svrab koji ne mora biti lokalizovan na jednom mjestu, već se može kretati po cijelom tijelu, a psihološki uzrokovan se smanjuje i povećava zavisno od nivoa stresa.

Svrab prati i suhu kožu, što je izraženo u hladnim, zimskim mjesecima, iako može biti i posljedica ekstremno visokih temperatura tokom ljeta, kada kožu treba što više vlažiti.

Koža je, također, posebno podložna raznim alergijskim reakcijama, tako da svrab može biti posljedica raznih hemikalija iz kozmetičkih preparata, sastava odjeće koja se nosi i hrane koja se jede, a na koju je osoba alergična.

Takođe, svrab može biti i reakcija na razne bolesti, među kojima su ovčije i druge boginje, psorijaza ili dermatitis, a mnogo ozbiljniji uzrok su bolesti unutrašnjih organa jetre, bubrega, štitne žlijezde.

Stručnjaci savjetuju da, ako svrab traje duže od dvije sedmice, treba posjetiti doktora da bi se otkrio uzrok svraba i da bi se, ako je potrebno, dobila odgovarajuća terapija.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget