Zašto akvarijske kornjače nisu idealni ljubimci za malu djecu?

0

Kornjače su životinje za gledanje. Iako ih se može pripitomiti ne vole se nositi, maziti i raditi sve ostalo što djeca vole raditi s kućnim ljubimcima

Vodene kornjače većini roditelja čine se kao idealni kućni ljubimac za njihovo dijete. Jeftine su, malene rastom, ne mogu ozlijediti dijete, ne mora ih se šetati, a oprema za njihovo držanje i održavanje nije skupa.

Sve, koji o kućnim ljubimcima misle na način da unaprijed gledaju kako će im posvetiti što manje vremena, pozivamo ih da ne nabavljaju.

Zašto? Argumenti ‘za’ nabavku kornjače navedeni u uvodu članka većinom su krivi, a roditelji to shvate tek nakon što su životinju kupili. Kada shvate da ‘to nije to’ riješe je se puštanjem u prirodu.

Kako se to ne bi dogodilo pozivamo vas da pročitate odgovore na pitanja koje bi trebao znati svaki potencijalni vlasnik akvarijske kornjače.

Koja je razlika između crvenouhih i žutouhih kornjača?

Kao kućni ljubimci najčešće se drže crvenouha i žutouha kornjača koje se na prvi pogled razlikuju po boji. Riječ je o istoj vrsti (Trachemys scripta), ali različitoj podvrsti kornjača. To znači da se ne mogu međusobno pariti odnosno čak ako se i pare te dobiju mlade (što je rijetko), mladunčad će biti neplodna.

Uprkos  zabranama crvenouhe kornjače se uzgajaju i prodaju putem oglasnika i gotovo jednako su zastupljene kao i manje agresivne žutouhe kornjače koje legalno možete kupiti u većini pet shopova.

Obje vrste potječu iz SAD-a, hrane se biljkama, crvima i ribom, vole se sunčati, a osim rijeka nastanjuju potoke i jezera. Crvenouha kornjača kako joj samo ime kaže ima ‘crvene uši’. Mlade kornjačice su izrazito zelene sa žutim oznakama i crvenom prugom iza očiju, a što je kornjača starija ( žive do 40 godina) boje postaju tamnije.

Žutouha kornjača ima tijelo smeđe-zelene boje, a glava joj je maslinastozelena sa žutim ‘ušima’. Obje podvrste iako se kupuju kao male slatke kornjačice s vremenom će postati kornjače dugačke do 35 centimetara. Mužjaci su u pravili manji od ženki, ali imaju dulje i deblje repove. Ta razlika očitija je što su kornjače veće.

Oprema za akvarijske kornjače – šta vam je potrebno?

Mali plastični akvarij s palmicom na sredini zaboravite. Kornjače su hladnokrvne životinje što znači da im toplina tijela ovisi o okolišu. Temperatura vode uvijek bi im trebala biti oko 25 stepeni, a to u malom akvariju bez grijača nećete moći postići. On vam može poslužiti dok se ne snađete.

Kada nabavljate dugoročno rješenje za svoje ljubimce vrijedi pravilo što veće to bolje jer kornjačica velika nekoliko centimetara koju ste donijeli iz trgovine može narasti do 30 centimetara.

Ona treba imati dovoljno mjesta za plivanje, ali obavezno i suhu površinu na koju će se doći odmarati i ‘sunčati’.

Ako mislite imati jednu kornjaču dovoljan će vam biti akvarij/terarij od 100 do 150 litara. Kako bi im u svom domu stvorili prirodne uslove  terarij za kornjače mora imati sličnu opremu kao i akvarij za ribice: termometar, filter, grijač,svjetlo, šljunak i ukrasno bilje.

Čime se vodene kornjače hrane?

Mlade kornjače hranite dva puta dnevno, a nakon navršenih godinu dana prehranu prorijedite (svaki drugi treći dan). Početnička greška je da vlasnici svoje ljubimce hrane isključivo komercijalnom hranom. Prehrana je raznovrsna i treba se sastojati od svih vrsta slatkovodnih riba. Ako riba ima velike kosti potrebno ih je maknuti. Izbjegavati davati morske ribe.

Uz ribe možete im davati i žive akvarijske puževe, crve, gliste i slične insekte, ali i meso ( jetrica, teletina, govedina, piletina i puretina). Meso može biti sirovo ili kuhano, a izbjegavati pečeno i masno meso.

Vjerovali ili ne, ali vodene kornjače jedu i povrće ( mrkva, radič, zelena salata), ali većina potrebu za biljkama zadovoljava hraneći se vodenim biljem.

Ako želite da kornjača bude zdrava i pravilno se razvija uz navedene namirnice dajte im i komercijalnu hranu. Budite umjereni i ničim ne pretjerujte. Hranu uvijek servirajte u vodi, a krupne ostatke nepojedene hrane nakon obroka pokupite. Ostalo će umjesto vas učiniti filter.

Da li su kornjače ljubimci za malu djecu?

Kornjače su životinje za gledanje. Iako ih se može pripitomiti ne vole se nositi, maziti i sve ostalo što djeca vole raditi s kućnim ljubimcima.

Uzimajući u obzir sve do sada navedeno nikako ih ne preporučujemo djeci ispod 12 godina jer ona im neće moći samostalno pružiti svu potrebnu njegu, a budući da se najčešće s njima neće moći igrati prestati će ih zanimati. Roditeljima će pak biti preskupo ulagati novac u nešto što nikoga ne zanima i na kraju će se riještiti ljubimca. Dokazuje to i broj kornjača koje se svake godine bacaju u prirodu.

Ko god nabavlja kornjaču prije kupovine neka se jako dobro informise  jer sve navedeno u ovom članku samo je dio onoga što je potrebno za ovaj hobi. To što se ne vole navlačiti ne znači da nisu zanimljive za ljubimce jer uz njih možete  uzgajati akvarijske biljke i organizme kojima se kornjače hrane,nadograđivati akvarije/terarije i još mnogo toga.

Što vi pišete? Ja imam kornjaču u malom akvariju s palmicom bez ikakve opreme i ništa joj ne nedostaje!

Ovo je najčešći ‘argument’ vlasnika koji kornjače drže u neadekvatnim uslovima. U pravilu takve kornjače žive jednako dugo koliko traje interes vlasnika za tom vrstom ljubimca. Zdrava kornjača može živjeti do 40 godina. Ako imaju sreće i nadžive interes svojih vlasnika te završavaju u gradskim rijekama, potocima i jezerima.

Upravo zbog takvih neodgovornih vlasnika,  pozivamo vas da pročitate savjete kako kupovati kućnog ljubimca, a ako već imate kornjaču podijelite s nama vaša iskustva i posaljite nam slike :)

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget