Zarazio HIV virusom 200 ljudi

0

Jem Črin (55), ljekar iz Kambodže bez dovole za rad, osuđen je na 25 godina zatvora nakon što je 200 ljudi iz sela zarazio HIV virusom, koristeći već upotrebljivane igle.

Kako navodi britanski “Gardijan”, dio zaraženih je u međuvremenu preminuo. Ovaj slučaj ukazao je na stanje u zdravstvu ove siromašne zemlje u kojem hronično nema dovoljno novca, a mnogi stanovnici Kambodže oslanjaju se na usluge samoukih ljekara i onih koji nemaju dozvolu za rad.

Črin je izbegao doživotnu robiju pošto je sud ocijenio da nije počinio planirana, već ubistva iz nehata. – Moj klijent i dalje insistira da je nevin. Zastupaću ga u slučaju da želi da se žali na presudu – kazao je advokat Em Sovan.

Seoski lekar je osuđen nakon što je otkriveno da je zarazio žitelje zabačenog sela Roka u zapadnoj pokrajini Batambang. Milionima Kambodžana, posebno siromašnim i onima koji žive u udaljenim predijelima, doktori koji ne posjeduju dozvolu za rad jedina su opcija kada su u pitanju svakodnevni zdravstveni problemi.

Prema podacima Svjetske banke, u Kambodži, jednoj od najsiromašnijih država Azije, postoji svega dva ljekara na milion ljudi, slično kao u Avganistanu.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget