Woman in Motion: 68. Filmski festival u Kanu posvećen ženi

0

Predstojeći, 68. Filmski festival u Kanu predstaviće svoj novi program posvećen ženi na filmu, u okviru kojeg će biti dodijeljene dvije nagrade. Nazvan “Women in Motion”, program je pokrenut u saradnji sa francuskom kompanijom luksuzne robe “Kering”.

Od nastanka festivala, samo je jedna rediteljka uspjela da osvoji Zlatnu palmu, Australijanka Džejn Kempion za film “Klavir” (1993). Nerijetko optuživani za seksizam, organizatori festivala pokušaće da ublaže ovu polemiku novom, paralelnom selekcijom koja ima za cilj da istakne i nagradi doprinos žena sedmoj umjetnosti.

– Ovo je jedinstvena prilika da se podstakne razmišljanje o neophodnosti veće zastupljenosti žena i njihovog stvaralaštva unutar kinematografske industrije – izjavio je direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo, prenose francuski mediji.

Tokom trajanja festivala od 13. do 23. maja, u okviru programa “Woman in Motion” biće održano nekoliko razgovora na temu mjesta žene u kinematografiji, njene zastupljenosti u okviru profesije i na ekranu kao i ženskog pristupa naraciji i snimanju.

Od ove godine će, tim povodom, biti dodijeljene i dvije nagrade – jedna kojom će biti odato priznanje nekoj od istaknutih ličnosti filmske industrije koja je znatno doprinijela promociji žena, dok će druga biti uručena nekoj mladoj rediteljki.

– Doprinos žena filmskoj industriji, bilo na ekranu ili iza kamere, je neprocjenjiv i od suštinskog značaja. Mi se nadamo da ćemo ovim programom postići da njihov rad i zalaganje dobiju još veće priznanje – zaključio je Fremo.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget