Vrućine u Indiji ubile više od 1.400 ljudi

0

Indijci su proteklih dana ležali u hladovini, okupljali se oko rijeka i činili sve što su mogli da se rashlade i zaštite od toplotnog udara koji je u posljednjih mjesec dana ubio 1.412 ljudi.

Većina smrtnih slučajeva zabilježena je u južnim državama Andra Pradeš i Telangana, gdje je temperatura premašila 48 stepeni. Među najugroženijima su stariji i siromašni, koji uglavnom žive u kolibama bez klima uređaja, poneki čak i bez senke drveća.

Predstavnici vlasti su upozorili ljude da se klone sunca, pokrivaju glave i piju mnogo vode, ali rasprostranjeno siromaštvo u Indiji prisiljava ljude da rade, bez obzira na visoke temperature, prenosi AP.

U gradu Nizamabadu, građevinski radnici su još na svom poslu. “Naši životi zavise od našeg rada”, kaže Mahalakšmi, koja denevno zarađuje 3,1 dolar. Ona je zanemarila upozorenja da se izbegava rad po vrućini, objašnjavajući da njena porodica u tom slučaju neće imati od čega da živi.

Meteorolozi najavljuju da će se i narednih nekoliko dana nastaviti vrućine koje savijaju asfalt, uništavaju useve i ugrožavaju građevinske radnike, seljake i ostale koji rade na otvorenom. Rashlađujuće monsunske kiše očekuju se slijedeće nedelje u južnoj državi Kerala, odakle će se postepeno kretati prema sjeveru.

Do tada volonteri dele kesice sa slanim maslacem i sirovim lukom, za koje se vjeruje da održavaju hidrantnost organizma. Ljudi koriste maramice i šalove da blokiraju pristup vrelog vazduha na lica.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget