Volonterska Akcija povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja

0

 

Udruženje PROI u saradnji sa Udruženjem Partnerstvo za javno zdravlje je povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja danas ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo FBiH organizovalo volontersku Akciju.

Upriličena je zanimljiva interaktivna komunikacija sa građanima gdje su im volonteri nudili trešnje u zamjenu za cigaretu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svakih osam sekundi jedna osoba umre od posljedica pušenja. Stoga je poseban akcenat bio na aktivnosti puštanja crnih balona u zrak u znak sjećanja na osobe koje su ove godine umrle od posljedica uzrokovanih konzumacijom duhana i duhanskih prerađevina.

Statistika u vezi pušenja u BiH je zabrinjavajuća. Naime, BiH se nalazi na neslavnoj listi top-deset zemalja na svijetu, tačnije zauzima osmo mjesto po broju ispušenih cigareta po glavi stanovnika, a postotak pušača adolescenata je u stalnom porastu. Prema podacima Svjetske Banke, gotovo polovina odraslog stanovništva u BiH puši. Vjerujemo da samo uključivanjem svih relevantnih aktera i podizanjem svijesti o ovom rastućem problemu, zajednički možemo pronaći najbolje rješenje za navedeni problem.

Rad PROI-ja u ovoj oblasti započeo je u 2014. godini i pored ljudskih prava u kontroli duhana obuhvata i aktivnosti prevencije ovisnosti o duhanu i duhanskim prerađevinama, promoviranja zdravih stilova života i razvijanja pozitivnih stavova prema svom i tuđem zdravlju.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget