VIDEO: Pogledajte kako studenti gase vatru zvučnim talasima

0

Studenti Univerziteta Georg Mason otkrili su kako da pomoću zvučnih talasa ugase vatru i napravili prototip aparata za gašenje požara, u nadi da će napraviti revoluciju u vatrogasnoj tehnologiji.

Viet Tran, student kompjuterskog inžinjeringa i Seth Robertson, student elektrotehnike, odlučili su da istraže mogućnost korištenja zvuka za gašenje požara.

Ranije istraživanje pokazalo je da zvučni talasi mogu da utiču na požare, a ranija istraživanja su čak ispitivala mogućnost korištenja zvučnih talasa za gašenje požara, ali do sada nijedan aparat za gašenje požara na bazi zvuka nije napravljen niti prodat radi zaustavljanja vatre. Međutim, ovaj dvojac će možda uspjeti u tome.

Kako navode Tran i Robertson, počeli su s jednostavnom idejom da su zvučni talasi, također, mehanički ili P-talasi i da mogu da izazovu udar na predmete. U ovom slučaju, na materijal koji gori i kiseonik oko njega – ukoliko se ta dva odvoje takvim talasima, pretpostavljali su da će vatra biti ugašena. Išli su metodom pokušaja i greške, ciljajući zvučnicima manje vatre i slanjem različitih tipova zvukova na različitim frekvencijama. Ultravisoke frekvencije nisu imale mnogo uticaja, tako da su pokušali sa nižim – u opsegu od 30 do 60 herca i otkrili da zvuk zaista može da ugasi vatru.

Ohrabreni otkrićem, razradili su ideju dalje, gradeći prijenosni uređaj koji je u stanju da fokusira pritisak talasa direktno na požar. U suštini, uređaj je sastavljen od pojačala, izvora struje i kolimatora napravljenog od kartonske rolne. Rezultat je relativno mali aparat za gašenje požara koji ne koristi ni vodu ni hemikalije. Njihov inicijalni impuls bio je da se aparati koriste za manje kuhinjske požare, ali sada vjeruju da njegova primjena može biti šira.

Aparat za gašenje požara korsiti zvuk niske frekvencije za gašenje požara. Viet Tran i Seth Robertson trenutno posjeduju preliminarni patent za svoj potencijalno revolucionaran uređaj. Svjesni su da još uvijek ima dosta toga što treba uraditi prije nego što budu saznali da li će aparat biti koristan za borbu protiv pravih požara – do sada je testiran samo na manjim plamenovima. Još jedan problem koji moraju da riješe je taj što požari uzrokovani vremenskim prilikama moraju da se gase sredstvom koje će u isto vrijeme ohladiti materijal koji gori, a što ovaj aparat nema. Samim tim, požar bi ponovo buknuo čim zvučni talasi prestanu da djeluju.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget