Veliki astronomski događaj u posljednjih 16.godina

0

U petak, 20. marta oko 10 sati Mjesec će se naći između Zemlje i Sunca i zakloniti u potpunosti ili djelimično sunčev disk od naših pogleda. Puno pomračenje bit će vidljivo na sjeveru Evrope, posebno iznad Norveške i Farskih ostrva.

Djelimično pomračenje moći će da se vidi širom Evrope, sjeverne Afrike i Rusije u periodu od oko 90 minuta. Totalno pomračenje kretat će se od Grenlanda u pravcu sjevera, prema Arktičkom krugu. Maksimalno trajanje pomračenja trajat će dva minuta i 47 sekundi u oblasti udaljenoj 300 kilometara istočno od Islanda, u Norveškom moru.

Idealan način posmatranja su specijalni filteri koji su podešeni tako da optimalno vidite pojavu i ne oštetite vid. Možete da koristite naočale za varioce koje imaju dovoljnu gustinu stakla da ne ugrozite oči. Ukoliko imate dvogled, ni slučajno nemojte uz pomoć njega gledati pravo u Sunce. Možete kroz staklo projektovati sliku na papir, ova metoda je iznenađujuće precizna vide se čak isunčeve pjege.

Ni pod kojim uslovima ne koristite samo naočale za sunce. Ma koliko vam djelovale zamračeno i kvalitetno, nisu dovoljna zaštita i čak mogu da vas prevare da duže gledate u opasno svjetlo.

Ako koristite nagareno staklo morate znati da bi ono imalo efekta mora da bude ravnomjerno zamračeno. Uz to, ukoliko pomračenje posmatrate spolja dovoljan je jedan nalet vetra i sloj gareži može da se skine, a vid ošteti.

Pomračenje Sunca usljed kojeg će 20. marta biti blokirano skoro 90 posto njegove svjetlosti širom Evrope biće najveći ovakav događaj u posljednjih 16 godina.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget