Večeras se pali plavo svjetlo na Vijećnici

0

Večeras, 2. aprila u 19:30 na Šeher-Ćehajinoj ćupriji ispred Vijećnice će se okupiti porodice s djecom iz EDUS-ovog programa, prijatelji i svi građani koji žele podržati ovu akciju.

Jedna od najčešćih fraza koja se koristi kad se govori o ovoj djeci je „potreba za njihovim uključivanjem u društvo“, koja pažnju ograničava na mogućnosti i dobrobit djece. EDUS svojim kampanjama želi da ukaže i na drugi način gledanja na isti problem, a to je da društvo, otvaranjem i podrškom ovoj djeci dobiva i mnogo više od njih samih: osim značajnih pojedinačnih talenata, iskrenost, toplina i originalan pogled na svijet samo su neki od njihovih kvaliteta koje donose društvu.

Vodeća svjetska organizacija koja se bavi proučavanjem autizma i zagovaranjem prava osoba s autizmom, Autism Speaks, odredila je EDUS za ambasadora BiH za svoju svjetsku akciju pod nazivom “Light it up blue”, kojom se svakog 2. aprila pruža simbolična podrška i skreće pažnja javnosti, te ukazuje na svjesnost o potrebama osoba s autizmom time što se prepoznatljivi objekti, kao i ulice i domovi u gradovima širom svijeta osvjetljavaju plavim svjetlom, nosi se plava odjeća, šalovi, vrpce, itd.

 
Nakon paljenja plavog svjetla na Vijećnici, roditelji će davati izjave i fotografisati se, a za djecu je pripremljeno malo iznenađenje.

Specijalna gošća će biti Chelsea Hart, umjetnica s Aljaske, koja će prisutnima otpjevati ariju “O mio babbino caro”.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget