Vatikan: Irski referendum poraz je čovječanstva

0

Rezultat irskog referenduma kojim su ozakonjeni istospolni brakovi nije samo poraz kršćanskih načela, nego je i poraz čovječanstva, izjavio je vatikanski državni sekretar kardinal Pietro Parolin, prenosi u srijedu Vatikanski radio.

“Rezultat me jako rastužio. Naravno, kao što je rekao Dublinski nadbiskup, Crkva mora uzeti u obzir tu realnost, ali u smislu da udvostruči svoje napore na evengelizaciji”, rekao je Parolin, drugi čovjek u vatikanskoj hijerarhiji.

Irska, tradicionalno katolička zemlja u kojoj je homoseksualnost bila protuzakonita do 1993., u petak je plebiscitarno izmijenila ustavnu definiciju braka i zakonski izjednačila heteroseksualne s homoseksualnima. Za to je glasalo 62,1 posto Iraca.

Vatikan brine da irski referendum ne utre put za legalizaciju istospolnih brakova i u drugim zemljama.

Prošle je sedmice predsjednik talijanske biskupske konferencije kardinal Angelo Bagnasco kritikovao nacrt zakona o istospolnim građanskim partnerstvima koji je talijanska vlada uputila u parlament.

“Terminologiju na stranu, time se de facto izjednačava status homoseksualne zajednice s porodici temeljenoj na zajednici muškarca i žene”, rekao je Bagnasco za La Repubblicu, dodavši da se Crkva ne protivi priznanju individualnih prava homoseksualcima.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget