UZNEMIRUJUĆE: Tunis objavio snimak napada u muzeju

0

Tunižanske vlasti objavile su u subotu uvečer video snimak nadzornih kamera koji pokazuje napadače dok naoružani kalašnjikovima hodaju jednom od dvorana muzeja Bardo u Tunisu dok su u srijedu izvodili napad u kojem su ubili 21 osobu. Jednominutni snimak koji je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Tunisa na svojoj službenoj Facebook stranici prikazuje dvojicu muškaraca kako mirno hodaju sa oružjem u rukama u jednoj od dvorana, a zatim su prikazana i njihova mrtva tijela.

Dvojica napadača identifikovana su kao srednjoškolac Jabur Kačnaui iz pokrajine Kaserine i 27-godišnji Jasin Labidi. Obojica su obuku za rukovanje oružjem prošli u Libiji, navela je tunižanska vlada i dodala da su bili poznati policiji.

Odgovornost za napad preuzela je organizacija Islamska država, a napad na glavni muzej u Tunisu, najteži od revolucije jasmina 2011, odnio je život 20 turista i jednog tunižanskog policajca.

Tunižanske vlasti objavile su u subotu da istraga napreduje i da je dosad privedeno više od deset osoba koje su direktno ili indirektno umiješane u napad, a među njima ima osoba koje su pružile logističku pomoć.

Inače, na snimku se u jednom trenutku vidi treća osoba kako silazi niz stepenice. Nije jasno o kome je riječ, no pojavile su se spekulacije da je to možda jedan od posjetilaca ili zaposlenih iz muzeja koji je nekim čudom uspio da izbjegne smrt.

UPOZORENJE: Pojedini prizori u snimku nekima mogu da budu uznemirujući

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget