Uskoro vađenje krvi bez uboda igle?

0

Američki naučnici osmislili su spravu za vađnje krvi za analizu pomoću koje se taj postupak obavlja jednostavno, bezbolno i bez igle, a koja bi mogla da se nađe u prodaji veći iduće godine.

Aparat veličine ping pong loptice funkcioniše tako da se prisloni uz kožu na dva minuta, a za to vreme poseban vakuumski dio sprave preko kapilara “usisava” potrebnu količinu krvi koja potom teče u epruvetu pričvršćenu za aparat.

“Tehnologija se zasniva na silama koje upravljaju protokom tankog mlaza krvi”, kazao je Ben Kasavant, potpredsjednik i suosnivač firme Tašo Inc. koja je osmislila novi aparat.

Prema njegovim riječima, površinska napetost dominira nad gravitacijom što omogućava da krv ostane u cjevčici aparata bez obzira na to kako se drži.

“Kada prislonimo spravu uz kožu pacijenta stvara se lagani vakum koji odmah počinje da usisava krv iz kapilara, a zahvaljujući kapilarnoj aktivnosti krv se usisava u epruvetu koja je pričvršćena za aparat”, objasnio je Kasavant.

Stručnjaci se nadaju da će američka FDA (Food and Drug Administration) odobriti puštanje aparata na tržište do kraja godine, tako da bi se u prodaji mogao naći već iduće godine.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget