Upis prvačića počinje u aprilu

0

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade podsjećaju roditelje na zakonsku obavezu upisa djece-školskih obveznika u prvi razred osnovne škole u školskoj 2015/2016. Naime, Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo je osnovno obrazovanje obavezno za svu djecu -školske obveznike do navršenih 15 godina, odnosno do završene osnovne škole.

Školskim obveznikom redovne osnovne škole se smatra dijete koje će do 1. marta tekuće godine navršiti pet i po godina.

Škola koja ima odgovarajuće prostorne i kadrovske uvjete može omogućiti upis u školu djetetu mlađem od utvrđene starosne dobi za početak obaveznog odgoja i obrazovanja, ako to traže roditelji/staratelji djeteta i ako škola, nakon što razmotri preporuke relevantnih stručnjaka, bude sigurna da je to u najboljem interesu djeteta.

Upis u redovnu osnovnu školu obavlja se u aprilu i augustu, na osnovu spiskova školskih obveznika koje školama dostavlja nadležni organ općine na čijoj se teritoriji nalazi škola.

Odgoj i obrazovanje djece s posebnim obrazovnim potrebama odvija se u specijalnim i redovnim školama.

Djeca sa posebnim obrazovnim potrebama imaju pravo na individualni nastavni plan i program, koji je prilagođen mogućnostima učenika.

Shodno navedenom, pozivamo roditelje/sttaratelje djece koja su školski obveznici da izvrše svoju zakonsku obavezu i upišu dijete u odgovarajuću osnovnu školu u svom školskom području.

Napominjemo da je prilikom upisa djeteta u školu obavezno donijeti ljekarsko uvjerenje, ne starije od 6 mjeseci.

Za sve dodatne informacije, roditelj/staratelji se trebaju obratiti osnovnoj školi u koju imaju namjeru upisati svoje dijete.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget