UniCredit se uskoro uključuje u kreditiranje inovativnih MSP-ova u BiH?

0

Kompanije iz BiH koje budu sudjelovale u programu EU Horizon 2020 sada će lakše moći doći do kreditnih sredstava za financiranje svojih inovativnih projekata.

Naime, banke su se do sada veoma teško odlučivale za kreditiranje inovativnih projekata budući da ono sa sobom donosi dosta rizika, ali i eventualne dobiti.

Kako bi se potaknule investicije u ovoj oblasti a samim time i povećalo zapošljavanje Europski investicijski fond i EU, u okviru InnovFin garancije za mala i srednja poduzeća, koji je financijski instrument razvijen u sklopu programa Horizon 2020, garantiraju za do 50 posto iznosa kredita namijenjenih aktivnostima kompanijma u oblasti inovacija.

Nakon što je Europski investicijski fond (EIF) prije nekoliko dana sklopio ugovor sa  ProCredit grupom, uskoro bi mogli očekivati i uključivanje UniCredit Grupe u ovaj program.

Naime, kako Akta.ba saznaje da je Grupa UniCredit, u čijem sastavu je UniCredit Bank, poslala Europskom investicijskom fondu (EIF) službeni zahtjev za prijavu za sudjelovanje u okviru programa Horizon 2020 za InnovFin SME Guarantee Facility.

“Pristup ovom garantnom fondu omogućuje s jedne strane lakše zaduživanje malim i srednjim poduzećima kod komercijalnih banaka, a bankama nudi sklapanje novih ugovora o plasmanima, s malim i srednjim poduzetnicima. Pomoću InnovFin garancije, Europski investicijski fond preuzima dio rizika financijskih institucija za plasman sredstava, i to u iznosima od 25.000 eura do 7,5 milijuna eura”, navodi Amina Maglajlija iz odjela za marketing i komunikacije UniCredit Bank u BiH.

Dodaje da je UniCredit spremna u okviru ovog programa podržati svoje klijente i dati doprinos i konkretnu podršku razvoju bh. gospodarstva.

Napominje da već imaju potvrđenu stručnost u sudjelovanju u  EU programima u regiji centralne i istočne Europe, Austrije, Njemačke i Italije.

Navodi da UniCredit osim “Europskog kompetencijskog centra (ECCS)” ima i  druge namjenske jedinice posvećene programima EU u osam zemalja centralne i istočne Europe (Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Srbija i Slovačka), te je spremna pružiti prvoklasnu uslugu i proizvode koji omogućuju njihovim klijentima pristup EU fondovima i subvencionirano financiranje.

Podsjetimo, osim za BiH ovaj način kreditiranja namjenjen za još šest zemalja jugoistočne Europe (Albanija, Bugarska, Bivša jugoslovenska Republika Makedonija, Moldavija, Rumunija i Srbija).

Izvor akta.ba

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget