UMALO KATASTROFA:grom pogodio avion,7 sekundi ga dijelilo od katastrofe

0

Putnički avion firme Loganair koji je prevozio 30 putnika i tri člana posade pogodila je munja dok je letio na visini od 4000 stopa, no vješti pilot uspio je povratiti kontrolu nad letjelicom i sigurno ga prizemljitii, javlja Sky News.

Avion Saab 2000 letio je iz Aberdeena za Shetland u Škotskoj kada je uletio u snježnu oluju. Pilot (42) odlučio je prekinuti slijetanje kada je bio na udaljenosti od 11 kilometara od aerodroma Sumburgh, a u tom trenutku je grom pogodio avion, te prešao cijelom dužinom letjelice, od nosa do repa.

Pilot i kopilot pogrešno su pretpostavili da je autopilot nakon toga bio isključen, pa su svim silama pokušavali povratiti kontrolu nad avionom.

Tada je kopilot oglasio uzbunu, a pilot je pokušao održati visinu aviona, no autopilot je ometao svaki njihov potez.

Kada se letjelica našla na 4000 stopa visine, avion je iznenada nosem prema zemlji počeo propadati brzinom od 159 stopa u sekundi.

Na visini od 1.100 stopa, kada je pilotima ostalo samo 7 sekundi da reagiraju prije nego što avion dotakne površinu Sjevernog mora, oglasio se alarm za podizanje, pilot je skupio svu snagu na raspolaganju i letjelica se konačno počela dizati.

Zrakoplov Loganaira sletio je sigurno, a letjelica je pretrpjela minimalna oštećenja.

Srečom,niko od putnika nije povrijeđen.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget