Ukusne i zdrave: Rotkvice su prave vitaminske bombe

0

Nisu samo ukusne, već su i pune vitamina i minerala. Prema riječima bečkog stručnjaka za namirnice Martina Hofera, rotkvice naš organizam snabdijevaju kalijumom, vitaminom C, selenom i folnom kiselinom. Kako bi duže od dva dana ostale svježe i hrskave, ovaj bečki stručnjak vam savjetuje da ih zajedno sa korijenjem stavite u posudu sa vodom i tako držite u frižideru.

Kada se narežu i nekoliko sati odleže u hladnoj vodi, rotkvice se mogu pretvoriti u prekrasne dekorativne dodatke jelima. Prepolovljene i izdubljene mogu biti izvrsno hladno predelo ukoliko ih napunite nadjevom od mekanog sira.

Bilo začinjene u salati ili svježe kao dodatak na hljeb namazan margarinom – rotkvice su prave vitaminske bombe.

Prilikom kupovine, rotkvice moraju imati svježe zeleno lišće s korjenčićima na krajevima. Obratite pažnju i na veličinu rotkvica jer veće rotkvice mogu biti stare, vlaknate i šuplje.
Da biste ih provjerili, lagano ih pritisnite. Ako su čvrste, to je siguran znak da su tek ubrane, a ako su meke velika je verovatnoća da su šupljikave i gorke.
Rotkvicama odrežite zeleno lišće jer ukoliko ga ostavite, ono će prouzrokovati stvaranje vlage koja uništava hranljive sastojke. Rotkvice čuvajte u plastičnoj vrećici u frižideru najviše 5-7 dana.

Pola šoljice narezanih rotkvica (oko 12 rotkvica srednje veličine) osigurava veliku količinu kalijuma, vitamina C, folata i dijetalnih vlakana.
* fosfor (20 mg)
* kalijum (233 mg)
* vitamin C (31,25% preporučenih dnevnih potreba)
* folna kiselina
* dijetalna vlakna
* kalcijum (25 mg)
* gvožđe (0,34 mg)
* pigment antocijan (crvena boja) – za koji se vjeruje da ima super antioksidativna svojstva.

Ljekovitost
Rotkvica podstiče lučenje probavnih sokova i rad crijeva, pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora.
Svjež sok dobijen od rotkvice stari je narodni lek, a pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za liječenje upale žučne kese.
Povoljno deluje na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, te se preporučuje kod bronhitisa, prehlade, gripe, disajnih infekcija i kašlja.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget