U Velikoj Britaniji transplantirano “mrtvo” srce

0

U Velikoj Britaniji je obavljena prva transplantacija “mrtvog” srca. Riječ je o proceduri u okviru koje se srce, koje neko vrijeme nije radilo, osposobljava za rad u tijelu živog recipijenta.

Kod običnih transplantacija uzima se živo srce osobe kod koje je utvrđena moždana smrt. Novi pristup obuhvata oživljavanje funkcije mrtvog srca pijre nego što se smjesti u sistem za čuvanje organa (OCS) kako bi sačuvalo kvalitet do operacije.

Recipijent je 60-godišnji Huseyin Ulucan iz Londona. Kako je saopšteno iz bolnice Papworth, u Cambridgeu, gdje je obavljena revolucionarna procedura, on se “začuđujuće dobro oporavlja” kod kuće, nakon što je samo četiri dana proveo na odjeljenju intenzivne njege.

Postignuti uspjeh znači da bi u budućnosti moglo da se obezbijedi 25 posto više organa za transplantacije, a samim tim i da se spasi više života.

“Do ovog renutka smo mogli samo da transplantiramo organe dobijene od donatora koji su doživjeli moždanu smrt. Međutim, istraživanje obavljeno u Papworhtu omogućilo nam je da razvijemo novu tehniku koja do sada nije korištena nigdje na svijetu kako bismo obezbijedili najbolji mogući ishod za naše pacijente koristeći srca od donatora čije je srce prestalo da kuca”, kaže Sajmon Meser, koji vodi evidenciju o transplantacijama srca.
Huseyin Ulucan, kojem je život bio otežan poslije srčanog udara 2008. godine, kaže da je pijre operacije jedva hodao i često ostajao bez daha.

“Sada se svakim danim osjećam sve jačim, a jutros sam, bez problema, pješke otišao u bolnicu”, kaže on.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget