U Sarajevu sve u plavom povodom Svjetskog dana autizma

0

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. aprila, plavim svjetlom večeras su osvijetljeni Vijećnica, Narodno pozorište, Pošta, Akademija likovnih umjetnosti te nekoliko mostova u glavnom gradu BiH.

Tom akcijom pruža se simbolična podrška i skreće pažnja javnosti, te ukazuje na svjesnost o potrebama osoba s autizmom time što se prepoznatljivi objekti, kao i ulice i domovi u gradovima širom svijeta osvjetljavaju plavom svjetlošću, nosi se plava odjeća, vrpce…

Plavom bojom autizma istovremeno će biti osvijetljene i mnoge poznate građevine u svijetu, poput Empire State Buildinga u New Yorku, Piramida u Gizi, bazilika Svete obitelji u Barceloni…

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila. Ovaj dan je rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2007. godine određen kao datum na koji se širom svijeta nastoji podizati svijest o autizmu, te potrebama i sposobnostima ljudi koji imaju ovaj poremećaj.

Poremećaj autističnog spektra (Autistic Spectrum Disorder – ASD) je neurorazvojni poremećaj koji se javlja u djetinjstvu i traje doživotno. Posljednje informacije najveće svjetske organizacije za autizam “Autism Speaks” su da 1 od 68 djece (1 od 42 dječaka i 1 od 189 djevojčica) ima autistični poremećaj u razvoju.

(Avaz)

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget