U Parizu, ispod supermarketa, otkrivena grobnica sa 200 skeleta

0

Arheolozi su pronašli nešto čudno i nesvakidašnje ispod supermarketa u centru Pariza – drevnu masovnu grobnicu sa ostacima više od 200 osoba. Grobnica je otkrivena nakon što je supermarket “Monoprix” pozvao Francuski arheološki institut kako bi preispitali tlo ispod njihovog objekta u Boulevard Sebastopolu, a prije nego što počnu planirano proširenje podruma.
Bilo je poznato da supermarket leži na ostacima bolnice koja je radila od 12. do 17. stoljeća, piše livescience.com. S obzirom na to, ostaci tijela nisu iznenađenje, ali niko od arheologa nije očekivao da će ih biti više od 200.
“Očekivali smo ljudske ostatke zbog postojanja stare bolnice, ali ne i ovo što smo pronašli. I prije smo pronalazili bolnička groblja, pogotovo ona u Marseilleu i Troisu, ali ovo je prvo otkriće ove vrste u Parizu”, rekao je portparol Instituta “Solene Bonleu”.
Vjeruje se da tijela potiču iz perioda masovnog umiranja usljed nepoznate epidemije nekad između 14. i 17. vijeka. Naučnici će uskoro odrediti tačnu starost skeleta, a do tada se iskopavanje nastavlja.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget