U nedjelju 29. marta počinje ljetno računanje vremena

0

U nedjelju, 29. marta, počinje ljetno računanje vremena. Tada se sat pomjera jedan sat unaprijed, sa 2 sata na 3 sata. 

Ljetno računanje vremena stvoreno je kako bi se mogli bolje iskoristiti dugi ljetni dani. Najviše koristi državama koje su udaljenije od ekvatora, a danas ga upotrebljava 70-tak zemalja.

Zašto sat ne ostavimo na miru, odnosno zašto ga svako malo mrdamo naprijed – nazad? Zato što je cilj da se time izrvši bolja usklađenost između sati dnevnoga svjetla te radnog vremena i školske nastave. Tako umjesto ranojutarnjeg dnevnog svjetla kad većina ljudi još spava ostane sat duže za večernje aktivnosti. Vlade država ovaj postupak opravdavaju i uštedom električne energije zbog efikasnijeg korištenja dnevnog svjetla.

Postoje suprotni stavovi oko “pomjeranja sata” (kako mi to uglavnom zovemo) i mnogi kažu da od toga ima više štete nego koristi. Iz tih razloga je i Rusija nakon 30 godina primjenjivanja ove prakse ukinula ovu odluku. Ruski predsjednik Medvedev je rekao: “Realno, narušava se ljudski bioritam, to sve razdražuje, ili prespavaju, ili se bude rano i ne znaju gdje će tokom tog sata viška. Da ne pominjem nesrećne krave i druge životinje koje ne razumiju pomjeranje sata i zašto muzilje dolaze u drugačije vrijeme”.

Zamisao o ovakvom računanju vremena prvi je put ostvarena u Njemačkoj za Prvog svjetskog rata, od 30. aprila do 1. oktobra 1916. godine. Ubrzo je taj primjer slijedila i Velika Britanija, od 21. maja do 1. oktobra 1916. godine.

U bivšoj Jugoslaviji se počelo primjenjivati 1982. godine i mislim da su sve države i nakon raspada nastavile sa primjenom ovog “pravila”.

.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget