U našoj zemlji nema registriranih teških zaraznih bolesti, a do nedavno nije bilo ni krzamaka

0

Iako su pedijatrijska odjeljenja gotovo po pravilu popunjena u zimskom periodu, i to zbog virusa i prehlada, proljeće je vrijeme kada se javlja veliki broj zaraznih bolesti.

Ova oboljenja su češća kod djece nego kod odraslih. U današnje vrijeme zahvaljujući vakcinaciji, bolesti poput krzamaka i rubeole su vrlo rijetke iako se povremeno javljaju i u epidemijskim razmjerama, što je krajem prošle i početkom ove godine slučaj s Tuzlanskim kantonom. No, morbila je bilo i u drugim gradovima kako Federacije, tako i Republike Srpske te Brčko distrikta.

Kod nekih osipnih bolesti klinički tok, izgled i proširenost osipa je karakterističan i lako prepoznatljiv, dok je kod nekih netipičan.

“U svakodnevnoj praksi najčešće su respiratorne infekcije, infekcije gornjih i donjih dišnih puteva, prehlade bronhitisi, upale grla, upale pluća… i to je nešto što tokom godine uvijek čini 50-60 posto pacijenata. Međutim, u periodima kao što je ovaj zima proljeće ove infekcije čine preko 70 posto pacijenata. To su infekcije koje su uzrokovane virusima i bakterijama. Imamo i znatan broj pacijenata čija oboljenja spadaju u zarazna. Tu su u prvom redu pljuskavice (varičele) to je bolest koja je tokom cijele godine prisutna, a lako se prenosi. Najčešće krene u kolektivima poput vrtića i škola”, rekla nam je specijalistica pedijatrije dr. Jasminka Smlatić Muhadžić.

Pojava pljuskavica je obično laganog toka, uvodni simptomi su temperatura do tri dana nakon čega se javlja karakterističan osip. Terapija je mazanje predviđenim sredstvima. Rijetke su komplikacije, ali ukoliko se jave mogu biti teške.

“Sada imamo i pojavu morbila, odnosno krzamaka. Ovo je bolest koja nam je uvezena, a lako se širi zbog velikog broja djece koja nisu vakcinisana. Simptomi su 3 do 4 dana temperature, nakon čega se dijete osipa po glavi, licu, trupu i ekstremitetima. Bolesno dijete ima tipičan izgled ‘plačne maske’. Klinički tok može biti jako težak, te sa komplikacijama poput upale mozga, encefalitisom, meningitisom…”, istaknula je dr. Jasminka.

Upravo iz ovog razloga važna je vakcinacija protiv morbila, a to je vakcina koja se daje u sklopu vakcine protiv rubeole i zaušnjaka (MMR).

 

Infekcije streptokoka se također javljaju u predškolskoj dobi, i to pretežno nakon treće godine, te u školskoj dobi. To su infekcije koje uzrokuje beta-hemolitički streptokok, a lako se prenosi.

Karakteristična je temperatura s gnojnom upalom grla i težim općim stanjem djeteta. U ovom slučaju terapija je antibiotska. Ukoliko se pravilno ne tretira bolest se može komplicirati.

“Nasreću u našoj zemlji nema registriranih teških zaraznih bolesti poput difterije, tetanusa, dječije paralize… Nije bilo ni krzamaka do nedavno, kada je u BiH došlo zaraženo dijete iz inostranstva. A oboljela su djeca koja nisu bila vakcinisana”, kazala je dr. Jasmina Smlatić Muhadžić.

Roditelji imaju pogrešne predodžbe o vakcinama, jer se ističe ona, često javljaju informacije o sumnjivom porijeklu vakcina.

“U svijetu postoji samo nekoliko proizvođača vakcina. Od njih nabavku obavljaju i Washington i Peking, ali i mi u BiH. Vakcine koje mi dajemo djeci prolaze stroge kontrole: od proizvođača, Svjetske zdravstvene organizacije, Agenciji za kontrolu lijekova i vakcina, u Federalnom i Kantonalnom zavodu, s toga nema mjesta sumnji ni strahu”, poručila je još jednom dr. Jasmina Smlatić Muhadžić.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget