U Hrvatskoj ukidaju predmete u školama?

0

Učenici u Hrvatskoj uskoro bi mogli da sami biraju predmete koje žele da uče, a moguće je i ukidanje sistema predmeta i časova.

To je za “Večernji list” rekao Boris Jokić sa Instituta za društvena istraživanja i šef ekspertske grupe za reformu školskog sistema.

“Velike proJmene se predviđaju u razrednoj nastavi, gde želimo da ukinemo predmetno časovni sistem. Ne može se razviti kreativnost i inicijativa ako je škola toliko kruta da tačno određenog dana imate tačno određenih 45 minuta nekog predmeta. Krajnje je vreme da se otvori prostor, pa ako imate 35 sati muzičke ili likovne kulture, na profesorima je da kažu i osmisle kako će ih organizovati. Možda je to garancija da će ta deca i zasvirati, učestvovati u smislenom kreativnom procesu, saditi nešto ili raditi rukama. Oni bi trebalo da se za 15 godina razviju u neke slobodnije, kreativnije ljude od nas”, navodi Jokić.

On je rekao da se planira uvođenje učenja na radnom mestu u sve oblike strukovnog obrazovanja.

Takođe, moguće su promjene i u srednjim školama opšteg tipa. “Predviđene su promene u gimnazijama, da učenici u 3. i 4. razredu sami biraju predmete i sadržaje koji su u skladu sa njihovim željama. Time želimo da omogućimo razvijanje interesa dece i dublje usvajanje određenih sadržaja, kako bi visokoškolska zajednica dobila pripremljenije studente”, kaže Jokić.

Ideja ukidanja predmetne nastave se pojavila i u Finskoj.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget