U Hadžićima odlučujuća utakmica za šampiona BiH

0

Rukometašice ŽRK Ilidža i ŽRK Grude u subotu od 16:30 sati u Hadžićima odigrat će utakmicu 14. kola ženske rukometne Premijer lige BiH.

Bit će to duel koji nam može dati odgovor ko je u ovom trenutku bolja ekipa, ali i dati nam putokaz u kojem će smjeru utakmica ići. Nakon 13 odigranih kola Grude su prve na tabeli sa 36 bodova, dok su Ilidžanke prvi pratioci sa 33 boda. Takvo je trenutno stanje na tabeli. Međutim, pošto igračice Vrbasa nisu igrale 3 utakmice zaredom te se nisu pojavile na tim mečevima, prema propozicijama nakon što se to dva puta desi tokom sezone, ekipa biva isključena iz takmičenja, a njeni rezultati brisani. Tako će nakon odluke saveza koja bi trebala biti donesena u narednom periodu najviše “profitirati” ekipa Ilidže.

Rivali u borbi za titulu imali su različit rezultat sa ekipom Vrbasa. Grude su trijumfovale, dok je Ilidža poražena u 5. kolu na gostovanju u Banja Luci. Tako će praktično obje ekipe biti bodovno poravnate na ligaškoj tabeli.

Ilidža je pored poraza u Banja Luci, ubilježila poraz upravo u Grudama rezultatom 25:24, dok je ekipa iz Hercegovine doživjela poraz u 6. kolu od HRK Katarina rezultatom 32:31.

Derbi obje ekipe dočekuju u odličnoj seriji u kojoj se nalaze. Ilidža ima osam pobjeda zaredom, dok Grude imaju sedam trijumfa, računajući i pobjedu protiv Vrbasa za zelenim stolom.

U dosta segmenata su obje ekipe skoro poravnate što pokazuje i stanej na tabeli, pa je sasvim sigurno da će se pitanje prvaka upravo rješavati narednog vikenda u Hadžićima, kada će pobjednik iz ovog duela zasjesti na vrh tabele, a obzirom kakve fantastične igre pružaju i jedna i druga ekipa teško je očekivati da će tu prednost prepustiti do kraja sezone. Iako i poslije ove utakmice ima osam kola do kraja sasvim sigurno da se neće desiti da neko dopusti bilo kakav kiks ili iznenađenje na utakmicama koje slijede.

Statistički gledano Grude su najefikasnija ekipa sa ukupno 408 postignutih golova ili 31,4 po susretu, dok Ilidžanke dijele treće mjesto po efikasnosti sa 364 postignuta pogotka ili 28 po susretu. Što se tiče odbrana Gruđanke su također prve sa 273 postignuta pogotka ili 21 po utakmici, dok je odbrana Ilidže na trećem mjestu sa 301 primljenim pogotkom ili 23,1 po utakmici.

Ilidža je na svom terenu odigrala šest utakmica i ostvarila isto toliko pobjeda, dok su Gruđanke u dosadašnjem dijelu Premijer lige BiH gostovale šest puta i ostvarile pet pobjeda i jedan poraz, onaj od Katarine.

Ako pogledamo sve gore navedeno sigurni smo da je ovo istinski derbi prvenstva, u kojem će gledaoci imati priliku gledati odličan rukomet, ali i prisustvovati mogućoj promociji novog prvaka.

Djevojke sa Ilidže trebaju našu podršku ovog vikenda, kako bi došli do ostvarenja svog cilja. To je ujedno i naš zajednički cilj, da jedan kolektiv iz Sarajeva donese titulu prvaka u grad složićete se nije mala stvar.

Želimo da vidimo dobar rukomet, korektno suđenje, fer i korektnu igru, pune tribine u Hadžićima i na kraju pobjedu ŽRK Ilidža. Podsjećamo da je utakmica na rasporedu u subotu od 16:30 sati u dvorani u Hadžićima, a ulaz na utakmicu je besplatan.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget