Turska: Poslije ubistva tužioca Kiraza zabrana Youtube-a i Twittera, traži se zabrana Google-a

0

Tužioca Mehmeta Selima Kiraza su oteli pripadnici ljevičarske grupe Revolucionarna narodnooslobodilačka stranka-front, koji su ga držali zatočenog na nekoliko sati, nakon čega su i usmrtili tužioca, a potom je policija upala u zgradu i ubila njih.

Prije nego što je stigla zabrana o ukidanju društvenih mreža, vlasti u Turskoj su urgirali na novine da ne štampaju fotografiju nastalu u kobnoj zgradi, a kada se ni to nije pokazalo uspješnim, odlučili su se na ovaj radikalni potez. Zabraniti pristup društvenim mrežama.

I dok će Yotube i Twitter za sada biti blokirani, ta cenzura je podignuta sa Facebook-a nakon što su se uklonile sve nastale fotografije tog događaja.

I od Google-a  je zatraženo da uklone sporne fotografije i članke vezane za ovaj događaj, a krajnji rok u kojem Google treba udovoljiti zahtjevu ističe danas.

Ovo nije prvi put da Turska uvodi zabranu društvenih mreža, nakon što su to uradili i 2014. godine tokom predsjedničkih izbora, nakon što su počele da kruže informacije o korupciji među političarima.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget