Trajno ispadanje kose je posljedica postupnog smanjivanja folikula kose

0

Sjajna, bujna, čvrsta i njegovana kosa izuzetno je važna za cjelokupni izgled žene. No, malo tko se nije susreo s problemom ispadanja kose, peruti ili oštećene kose
Trajno ispadanje kose je posljedica postupnog smanjivanja folikula kose, stalnog slabljenja njihovog djelovanja i različitih kožnih bolesti. U većini tih primjera ispadanje kose teško možemo zaustavit ili ga uopće ne možemo zaustaviti.

Kratkotrajno ispadanje kose prouzrokuju vanjski i unutarnji problemi
Vanjski
-bolesti
-dugotrajan stres
-drastične dijete
-loša prehrana
-neželjeni učinak nekih lijekova
Unutarnji su vecinom
-hormonske promjene u trudnoći
-nepravilnosti u radu imuno sustava
U spomenutim primjerima ispadanje kose se zaustavlja i stanje normalizira ako uklonimo uzroke. Rast kose potičemo i pospješujemo i adekvatnom njegom. Rijetko je potrebno liječenje. Najvažnije je pravilnom njegom spriječiti prekomjerno ispadanje kose i poboljšati njenu kvalitetu, poticati njen rast i spriječiti početne faze ispadanja.

Oštećena, suha i rascvjetala kosa je tanka, gruba i suha na dodir. Vidni znaci oštećenja:
– krhka kosa s nazubljenim rubovima i bez sjaja
-oštećeni gornji sloj
-suha kosa, rascijepljeni vrhovi i lomljiva kosa
Već spomenutim uzrocima pridružuje se negativan utjecaj okoline, na primjer jako sunce, temperaturne razlike i promjene vlažnosti zraka. Zbog mnogih utjecaja, kosa je podložna primanju škodljivih tvari, što vodi promjeni njenog svojstva. Gubi svoj sjaj i elastičnost, postaje isušena i krhka, a u nekim slučajevima smanjuje se njena čvrstoća.
Opće je pravilo da je potrebno izbjegavati friziranje (pretoplo sušenje, farbanje…).
. Kod žena je ispadanje kose epizodno zbog prolaznih hormonalnih promjena poput puberteta i trudnoće i regulira se samo od sebe. Ali , ako potraje, zatražite savjet od vašeg ginekologa.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget