Toyota u New Yorku otkrila novi RAW4-Hibrid

0

Nova generacija popularnog Toyotinog SUV-a RAV-4 na salonu u New Yorku predstavljena je sa zategnutim borama i novom hibridnom izvedbom s pogonom na sva četiri točka. Za pogon koristi 2,5-litreni benzinski motor u kombinaciji s elektromotorom smještenim na zadnjoj osovini. Ovakav koncept pogona osigurava veću sigurnost i stabilnost tokom vožnje na klizavim i mokrim podlogama, te omogućuje vuču prikolice mase do 1.650 kg.

Jednostavna i sigurna vuča moguća je zahvaljujući naprednom sistemu kontrole zanošenja prikolice TSC (Trailer Sway Control system). Osim redizajniranog vanjskog izgleda koji sada ostavlja puno upečatljiviji utisak, gledajući s boka, novi je RAV-4 bogatiji za nova robusnija ojačanja pragova dok je straga redizajniran sklop svjetala. U kabini, osjećaj boravka tokom putovanja doveden je na posve novi nivo zahvaljujući korištenju novih materijala mekših na dodir, boljoj zvučnoj izolaciji, novoj instrument ploči i bogatijem multimedijskim sistemom koji sada stiže s TFT ekranom u boji. Nivo tehnološke opremljenosti dodatno je proširena za premijerno uvođenje novog sistema 360° panoramskog prikaza oko automobila (360° Panoramic View Monitor).

Prepreke koje bi se inače nalazile u mrtvom uglu i tako predstavljale sigurnosni rizik, sada su jasno detektirane zahvaljujući konvencionalnim kamerama smještenim na prednjem i stražnjem kraju vozila, koje u stvarnom vremenu nude 360 stepeni prikaz oko automobila. Dosadašnja sigurnosna oprema na modelu RAV-4 bogatija je za novi Toyota Safety Sense sistem aktivne sigurnosti. Kao dodatak sistemu upozorenja na mogući sudar, sistemu upozorenja na napuštanje prometne trake, sistemuu automatskog uključivanja dugog snopa svjetala i sistemu očitavanja saobračajnih znakova, koji će biti premijerno lansirani s novim Aurisom i Avensisom, novi RAV-4 također donosi prilagodljivi tempomat (Adaptive Cruise Control) i sistem upozorenja na mogući sudar (Pre-Collision System) s dva značajna poboljšanja.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget