Torta sa kajsijama

0

Nešto iz bakine kuhinje, što biste mogli uskoro napraviti :)

Za 8 osoba
Priprema: 35 min.
Pečenje: 45 min.

Sastojci:
– 5 jaja
– 140 g šećera + 100 g za umakanje kajsija
– 140 g samljevenih badema
– 50 g mljevenog biskvita
– 8 kajsija
– 3 kašike griza
– 5 dl slatke pavlake
– 2 kašike ulja
– 2 kašike brašna

Priprema:
1. Kajsije presjeći napola i očistiti od koštica. Svaku polovinu uvaljati u šećer.
2. Okruglu tepsiju nauljiti i posuti brašnom pa posuti kašikom griza. Preko griza poslagati ušećerene polovine kajsija i posuti ih preostalim grizom. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C oko 10 min. dok kajsije ne omekšaju.

Fil:
1. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanca sa 140 g šećera pa dodati mljevene bademe i biskvit te dobro izmiješati. Na kraju dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati kuhačom.
3. Omekšale kajsije izvaditi iz rerne i preliti ih pripremljenom smjesom. Vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem dok kora ne porumeni.
4. Pečenu tortu ostaviti da se prohladi, a zatim je izvrnuti naopačke tako da kajsije dođu gore.
5. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko torte. Dekorisati kriškama kajsija po želji.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget