Tajvanski Savjet za bezbjednost saopštio razlog pada aviona

0

Pilot aviona “Trans Ejža Ervejz”, koji se u februaru srušio, a tom prilikom su poginule 43 osobe, greškom je isključio ispravni motor nakon čega je letjelica pala, saopštio je danas tajvanski Savjet za bezbednost u aviosaobraćaju (ASC).

 

“Jao, povukao sam pogrešnu ručku”, rekao je pilot Liao Đan-zong tek nekoliko sekundi prije nesreće, a te njegove riječi je zabilježila crna kutija aviona, prenio je Rojters.
Istraga je pokalazala da su u kokpitu dvojica pilota očajnički pokušavala da povrate kontrolu nad avionom nakon što je jedan motor otkazao tek tri minuta po polijetanju.
Liao (41) je povukao ručku za gašenje ispravnog motora, ali se čini da je tu grešku primjetio tek kad je već bilo prekasno. On je tada pokušao da ponovo pokrene motor, ali je kopilot zatim počeo da viče: “Udar, udar, pripremite se za udar.”
Te strašne riječi posljednje su zabilježene na snimku iz kokpita, navodi se u izvještaju ASC o nesreći koja se dogodila 4. februara pri veoma povoljnim vremenskim uslovima.
Tek nekoliko sekundi po polijetanju je avion sa ukupno 58 putnika i članova posade pao nosom prema dole u plitku rijeku u centru Tajpeja, nakon što je proletio između zgrada i krilom udario u most. Nesreću je preživelo 15 ljudi.
U izveštaju tog savjeta se takodjer navodi da pilot Liao nije prošao test na simulatoru u maju 2014, djelimično zato što nije posjedovao dovoljno znanja o tome kako postupiti u slučaju požara na motoru pri polijetanju.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget