Svijet za 40 godina izgubio trećinu obradivog zemljišta

0

Jedna trećina obradivog zemljišta na planeti je u proteklih 40 godina izgubljena zbog erozije tla ili zagađenja, a očuvanje obradivih površina je od presudnog značaja za ishranu rastuće populacije, pokazali su rezultati jednog istraživanja predstavljenog tokom svijetske Konferencije o klimatskim promenama koja traje u Parizu.

Pod normalnim poljoprivrednim uslovima, potrebno je oko 500 godina kako bi se stvorila obradiva površina od 2,5 centimetra. Nestajanje takvih površina je, međutim, u posljednje vrijeme ubrzalo, budući da potražnja za hranom raste, navodi se u izvještaju biologa sa britanskog Univerziteta Sefild.

Očuvanje obradivih površina je, kako navode stručnjaci, od ključnog značaja, ako svijet želi da proizvede dovoljno hrane za više od devet milijardi ljudi, koliko bi, prema nekim prognozama, svjetska populacija trebalo da broji do 2050. godine. “Gubitak obradivih površina predstavlja jednu od najvećih globalnih pretnji po poljoprivredu”, navodi se u izveštaju profesora biologije sa Šefilda, Dankana Kamerona.

On je preporučio poljoprivrednicima da se okrenu “očuvanju poljoprivrede”, kao i da useve na istoj parceli češće menjaju, organske materije vraćaju u zemljište i koriste manje azotnih đubriva. U poljoprivredi se u ovom trenutku prinosi održavaju kroz intenzivnu primenu đubriva stvorenih u industrijskoj prozvodnji, u kojoj je potrošeno pet odsto proizvedenog prirodnog gasa u svijetu i dva posto godišnje proizvedene električne energije u svijetu, navodi se u izvještaju.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget