Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan državnosti BiH

0

 

Povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra 2015. godine u Multimedijalnoj sali održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Ilidža. O značaju državnosti govorili su predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Muhamed Omerović, načelnik Općine prof. dr. Senaid Memić i gost Edhem Bičakčić.

“Kako se ljudi odnose prema mlađim i prema njihovim rođendanima, prema njihovim napredovanjima tako treba da se odnose i prema Danu državnosti. Kako smo svi nježni prema svojim najmilijim, najdražim, čije rođendane slavimo tako treba da slavimo i rođendan naše domovine. Interesi države trebaju biti ispred svih naših interesa i samo zajedništvom možemo nastaviti njen put koji neće prekinuti oni zlonamjerni koji su prolazni kao i njihove ideje” podcrtao je načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić.

“Želim da se na ovakvim manifestacijama sve više okupljamo jer okupljanjem dajemo potvrdu da ne zaboravljamo onima koji su branili i odbranili našu državu i da je sačuvamo generacijama koje dolaze. Država Bosna i Hercegovina ima mnoge značajne datume u svom hiljadugodišnjem postojanju, ali 25. novembar predstavlja krunu višegodišnje težnje naroda na ovim prostorima da stvore sopstvenu državnu zajednicu. Na taj dan 1943.godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnosti Republike BiH unutar jugoslovenske federacije sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne. Danas trebamo baštiniti sve pozitivne zaključke sa tog zasjedanja. Iako je u BiH političko stanje takvo da pojedini dijelovi naše države ne priznaju ovaj datum iz svojih razloga, nas to neće obeshrabiti u našem putu, putu ka Evropskoj uniji. O ovom datumu treba se govoriti svaki dan, posebno podsticati mlade ljude da ovaj dan doživljavaju kao svoj praznik, kao praznik njihove im jedine domovine, BiH” kazao je u svom govoru Muhamed Omerović, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža. Gost Edhem Bičakčić istakao je važnost ovog datuma, koji, pored ostalog, potvrđuje da je Bosna i Hercegovina trajna politička, društvena i historijska kategorija.

Prigodan program izveli su učenici Osnovne muzičke, Prve, Treće i Pete osnovne škole.

Svečana sjednica OV    Svečana sjednica OV 1

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget