Svečano otvoren 5. Sarajevo International Guitar Festival

0

U ispunjenoj sali Doma Oružanih snaga BiH u petak, 10. aprila svečano je otvoreno peto izdanje Sarajevo International Guitar Festivala. Nakon uvodnog obraćanja direktora Festivala, Šehu Đanija, koji je istakao kako je uprkos brojnim poteškoćama Festival ipak uspio opstati, te se zahvalio svim učesnicima i publici na podršci, scena je prepuštena Crnogorskom gitarističkom duu, Goranu Krivokapiću i Danijelu Ceroviću za večer u cjelosti posvećenu djelima Johanna Sebastiana Bacha.

I, zaista, ova koncertna večer bila je jedinstvena po mnogočemu. Čuvena Bachova kolekcija od 6 svita za čembalo, poznatih kao Engleske svite, BWV 806-811, smatra se njegovom najranijom kolekcijom za ovaj instrument vjerovatno nastalom oko 1715. godine tokom Bachovog boravka u Weimaru. Upravo dvije svite iz kolekcije, Svita br. 1 u A duru, BWV 806 i Svita br. 3 u g molu, BWV 808, našle su se na koncertnom programu crnogorskog dvojca “obučene” u potpuno novo, nesvakidašnje, gitarističko ruho.  Ujedno i autori transkripcije djela za dvije gitare, Krivokapić i Cerović Bachov su original nastojali što dosljednije prenijeti, te su uspjeli kreirati vrlo zanimljivo zvučno ostvarenje. Smjenjivanjem plesnih stavaka svita do izražaja su dolazili spretnost, preciznost i uvježbanost dua, sposobnost za kreiranje značajnih karakternih, dinamičkih kontrasta i gradacija, te većinom balansiran zvučni odnos dva instrumenta. Na momente je impresionirala tehnička spretnost i virtuozitet gitarista posebno u stavcima Gigue obje svite, kao i melodičnost sporijih Sarabandi. Vrlo upečatljivo bilo je vođenje muzičkih linija (kako sopranskih, tako i basovskih), te vrlo jasno artikuliranje Gorana Krivokapića, čije interpretativne ideje je dosljedno slijedio Danijel Cerović. Njegovom interpretacijom sopranske dionice dvije Courante i dva Double Svite br.1 na momente je ornamentiranjem i dočaran zvuk čembala za koji je djelo originalno napisano. Publika je virtuozne, te interpretativno zahtjevne izvedbe obje svite nagradila velikim aplauzom, pa je duo na bis izveo čuveni Preludij iz Svite br. 2 u a molu, BWV 807, također iz kolekcije Engleskih svita.

Koncertne aktivnosti SIGF-a nastavljaju se u nedjelju, 12. aprila kada će na pozornicu stupiti azerbejdžanski gitaristički virtuoz Rovshan Mamedkuliev. Ovaj uspješni gitarista je od 1999. godine osvojio preko 20 nagrada na nacionalnim i međunarodnim gitarističkim takmičenjima, među kojima se posebno ističu prva nagrada na najvećem gitarističkom takmičenju Guitar Foundation of America, te nagrade na takmičenjima u čast Lea Brouwera, Heitora Villa-Lobosa, Francisca Tarrege i dr. Nastupao je širom svijeta: u Moskvi, Los Angelesu, Torontu, Braziliji, Parizu, Madridu, Berlinu, Viljnusu, Sarajevu, Kišnjovu, Bakuu, Minsku. U njujorškom Carnegie Hall nastupio je 2012. godine održavši solistički koncert, te je koncertirao po brojnim gradovima širom Njemačke i Španije.  Nastupao je sa brojnim svjetskim orkestrima, te snimio više nosača zvuka. Od 2014. godine Rovshan Mamedkuliev djeluje kao profesor klasične gitare na Maimonides Državnoj Klasičnoj Akademiji (Moskva). Koncert će se održati u nedjelju, 12. aprila u sali Doma Oružanih snaga BiH sa početkom u 20h, a ulaz na koncert je besplatan.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget