Svaki drugi dan doručkujute ovo i sigurni ste od dijabetesa

0

Jedno jaje svaki drugi dan, tjera dijabetes van, mogla bi biti parafraza poznate izreke o jabuci, obzirom na rezultate nedavnog istraživanja.

Četiri jaja na tjedan smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 za trećinu. Iako su i prijašnje studije pokazale kako ‘jaka’ hrana poput punomasnog sira i jogurta mogu biti ključ za zdravu težinu, ovo finsko istraživanje je prvo koje proučilo samo jaja. Više od četiri jaja nije imalo nikakve pozitivne učinke.

Pronašli su ne samo da smanjuje rizik od šećerne bolesti nego i smanjuje razinu šećera u krvi. No jaje su brojni nutricionisti tijekom zadnjih 20 godina proglasili nezdravim zbog kolesterola. Potom su bjelanjak proglasili dobrim, a žumanjak opasnim. Potom su studije pokazale da ne utječe na kolesterol…

‘Kod nas u Finskoj jaja se nikada nisu smatrala dijelom nezdravog života, naprotiv. Osim dobrog kolesterola jaja sadrže brojne hranjive stvari koje pozitivno utječu na, primjerice, metabolizam masti i upalne procese – kaže nutricionist izv. prof.Jyrki Virtanen. Dodaje kako ovo istraživanje je i važno upozorenje kako se ne smije olako ‘ocrniti i zabraniti’ neka namirnica.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget