Svake godine od malarije umre skoro 600.000 ljudi

0

Uprkos naporima da se spriječi i iskorijeni malarija, od te bolesti svake godine umre više od 500.000 ljudi, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) povodom 25. aprila, Svjetskog dana borbe protiv malarije.

“Tokom 2013. godine bilo je 198 miliona zaraženih od malarije od kojih je 584.000 osoba umrlo”, navodi se u saopštenju i dodaje da 90 odsto smrtnih slučajeva dolazi iz Afrike koja je najviše pogođena tom bolešću.

SZO je naveo da tri četvrtine smrtnih slučajeva od malarije predstavljaju djeca mlađa od pet godina.

Afrika je područje gdje ima najviše oboljelih od malarije, a za njom slijede zemlje jugoistočne Azije, navodi se u izvještaju.

Malarija je zarazno oboljenje koje se prenosi ujedom komarca, nosioca parazita “plasmodium”. Taj parazit je najviše prisutan u tropskim krajevima.

Simptomi malarije, pogotovo u prvih nekoliko dana, ne izgledaju ništa drugačije od uobičajenih simptoma koje imaju neke druge bolesti koje uzrokuju bakterije, virusi ili paraziti.

To ukljucuje povećanu tjelesnu temperaturu, glavobolju, umor, pojačano znojenje, povraćanje, ali mogu se javiti i nesto drugaciji znaci kao suhi  kašalj, bolovi u mišićima, povećanje jetre, ili čak nervne disfunkcije i gubitak svijesti.

Postoji niz različitih lijekova koji se koriste kako za sprečavanje, tako i za liječenje malarije.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget