Sudija ženi vozaču zabranio posjedovanje i korištenje mobitela na dvije godine

0

 

Iako stručnjaci stalno upozoravaju na velike opasnosti od korištenja mobilnih telefona tokom vožnje, a tih su opasnosti svjesni i vozači, veliki broj ljudi ne može izdržati da tokom vožnje ne telefonira, šalje poruke, surfa internetom i slično. Korištenjem telefona tokom vožnje smanjuje se koncentracija i slabije se prati situacija na cesti, što je ‘recept za tragediju’. Jedna od takvih neopreznih vozačica jest i 23-godišnja Mitzi Nelson koja je u septembru prošle godine tokom vožnje koristila pametni telefon zbog kojeg nije vidjela biciklisticu koja se vozila s desne strane ceste te je udarila i ubila.

”Mislim da ne zaslužuje mobitel. To je za nju privilegija”, rekao je sudija Stewart McDonald na suđenju te joj izrekao kaznu dvogodišnje zabrane posjedovanja i korištenja mobilnog telefona, a osim toga Nelson je osuđena na 90 dana zatvora, dvije godine uvjetnog zatvora, moraće odraditi 150 sati dobrotvornog rada i platiti više od 17 hiljada dolara sudskih troškova.

Osim što neće smjeti koristiti mobitel na rok od dvije godine (iako je, naravno, pitanje kako će iko moći provjeravati pridržava li se ove presude), oduzeta joj je i vozačka dozvola na godinu dana. Zanimljivo je da je kaznu zabrane korištenja telefona predložio muž preminule biciklistice Jordan Byelich. Nakon suđenja on je zagrlio Mitzi Nelson te je novinarima rekao kako joj je oprostio zbog onog što je napravila, a advokat osuđene djevojke izjavio je kako se ona ne namjerava žaliti na presudu pa čak niti na dio koji obuhvaća zabranu korištenja mobilnog telefona.

Možda bi i druge sudije prilikom presuda vezanih uz ovakve saobraćajne nesreće trebale razmisliti o sličnim kaznama, te bi prijetnja zabranom posjedovanja i korištenja telefona možda uticala na svijest vozača tako da, umjesto na telefonu, ruke drže na volanu.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget