Sudija nakon pregledanog snimka poništio odluku

0

Argentinski sudija Herman Delfino biće upisan u historiji fudbala kao prvi sudija koji je promjenio odluku nakon gledanja televizijskog snimka.

To će Delfina skupo da košta, očekuje ga velika kazna FIFA i FS Argentine, jer obje organizacije strogo zabranjuju upotrebu TV tehnologije pri donošenju odluka.

Delfino je prije nekoliko dana na meču Veles – Arsenal (1:1) poništio svoju odluku da svira penal za domaćina i isključi defanzivca gostiju, jer mu je pomoćnik javio da je pogijrešio, nakon što je vidio usporeni snimak.

Delfino, koji se smatra jednim od najboljih sudija u Južnoj Americi, svirao je penal za Veles, a pokazao drugi žuti karton zvijezdi Arsenala Danijelu Valenciji zbog igranja rukom u kaznenom prostoru.

Međutim, linijski sudija je vidio usporeni snimak situacije i uočio da je rukom u stvari igrao napadač domaćina  Pavone, o čemu je obavjestio glavnog sudiju.

 

Delfino je odlučio da promjeni odluku, poništio je i penal i isključenje Valencije, a žuti karton pokazao Pavoneu.

“Savjest mi je čista. Znam da je bilo suprotno pravilima, a moja odluka je bila pravedna”, rekao je Delfino.

Već godinama traje veliki pritisak na FIFA da dozvoli upotrebu tehnologije u fudbalu, a čelnici iz Ciriha na čelu sa Sepom Blaterom su do sada dozvolili samo korišćenje gol-tehnologije, koja pokazuje da li je lopta prešla gol liniju.

Međutim, i dalje se insistira da sudije dobiju priliku da poput kolega u košarci i američkom fudbalu pregledaju usporeni snimak situacije, ukoliko nije jasno da li su prekršena fudbalska pravila.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget