Strazbur: Zabrana doniranja krvi homoseksualaca nekad je opravdana

0

Evropski sud pravde u Strazburu danas je presudio da vlade članica Evropske unije mogu da zabrane homoseksualcima doniranje krvi u svrhu prevencije širenja virusa HIV, ali samo pod uslovom da dokažu da je to i dalje najbolji način da se ograniči opasnost po zdravlje gradjana.

 

 

Sud je tako presudio u slučaju jednog muškarca homoseksualne orijentacije, koji je uložio tužbu zato što je 2009. spriječen da donira krv.

U presudi stoji da zabrana doniranja krvi homoseksualaca, koju je Francuska uvela 1983. godine, krši evropski princip “nediskriminacije na bazi seksualne orijentacije”.

Zabrana doniranja krvi za homoseksualne muškarce bi, medjutim, “mogla da bude opravdana, imajući u vidu situaciju u zemlji članici koja je uvela takav zakon”, presudio je sud u Strazburu.

“Mora da se utvrdi da li su te osobe izložene velikom riziku od zaraze  teškim zaraznim bolestima, kao što je HIV, i da ne postoje efikasne metode otkrivanja ili druge metode koje bi obezbijedile visok nivo zaštite zdravlja primalac krvi”, naveo je sud.

Ukoliko nove metode testiranja mogu da osiguraju da nijedna donirana doza krvi ne nosi nijednu zaraznu bolest, onda zabrana doniranja krvi za homoseksualce možda nije neophodna, zaključio je Evropski sud pravde.

Francuska vlada je u ovog mjeseca predložila ukidanje zabrane uvedene 1983, dok je svijet užurbano pokušavao da iznadje načine za sprečavanje smrtnonosnog virusa HIV. Tu zabranu je Britanija ukinula 2011, a SAD krajem prošle godine, uz uslov da donator nije imao seksualne odnose u poslednjih godinu dana.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget