Stokaratni dijamant u New Yorku prodan za preko 22 miliona dolara

0

Dijamant je iskopan u Južnoj Africi, a prije početka aukcije procijenjeno je da će postići cijenu između 19 i 25 miliona dolara. Novim vlasnikom postao je anonimni kupac koji u aukciji učestvovao putem telefona.

Najveća zvijezda aukcije dragog kamenja održane u utorak u New Yorku, savršeni 100-karatni dijamant, postigao je cijenu od vrtoglavih 22,1 miliona dolara, objavili su iz aukcijske kuće Sotheby.

Prema riječima voditelja Sothebyjevog odjela za dragulje Garyja Schulera, ovaj dijamant predstavlja definiciju savršenstva.

“Njegova je boja bjelija od bijele i nema nikakvih unutarnjih nepravilnosti. Toliko je proziran da ga je moguće jedino usporediti s bazenom vode”, objasnio je Schuler.

Kamen je prije obrade imao više od 200 karata, a njegov je pronalazač više od godinu dana posvetio rezanju i poliranju kako bi kamenu dao prekrasan oblik. Unatoč svom savršenstvu, dijamant ni izbliza nije uspio dostići rekordere po postignutoj cijeni. Prije dvije godine na aukciji u Hong Kongu bijeli dijamant od 118,28 karata prodan je za 30,6 miliona dolara, dok je apsolutni rekorder savršeni ružičasti dijamant, nazvan “Ružičasta zvijezda”, koji je 2013. u Ženevi postigao cijenu od 83,02 miliona dolara.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget