Šta se sve poigrava sa našim hormonima?

0

Hormoni su direktno povezani sa našom težinom, apetitom, željom, ali oni nisu u potpunosti van naše kontrole. Postoje stvari koje negativno utiču na njih, i koje pokreću ” krug dešavanja” u našem organizmu koji mi i te kako osjetimo. Taj krug možete sa zaustavite.

 

1) PREVIŠE SLATKIŠA I INSULIN

Konzumiranje velikih količina slatke hrane u velikom mjeri utiče na našu kilažu, a veliki broj kilograma može da nas učini otpornim na dejstvo insulina, hormona koji pokreće šećer kroz krvi i odvodi ga do ćelija kako bi im obezbijedio energiju. Kada se funkcionisanje insulina poremeti, dolazi do metaboličkog sindroma ili nastanka dijabetesa tipa 2.

2) STRES I KORTIZOL

Nivo kortizola najčešće noću otpada, i dozvoljava nam miran san. Međutim, ukoliko smo napeti ili pod stresom, njegove količine u organizmu rastu. Upotrijebite neku od tehnika opuštanja i potrudite se da kortizol neometano obavlja svoje funckije.

3) NESANICA I KORTIZOL

Dolazimo do začaranog kruga.  Nedostatak sna podiže nivo kortizola, i čini vas još nervoznijim, a vašu potrebu za kaloričnom hranom većom.

4) LEPTIN I SAN

Ukoliko sebi obezbijedite dovoljno sna, nivo leptina će biti takav da ćete osjećati sitost. Ukoliko propustite spavanje tokom noći, ujutru ćete osjetiti veliku glad koja sa sobom povlači veliki apetit, velike količine hrane i višak kilograma.

5) KORTIZOL I KOFEIN

Kada unosite velike količne kofeina, podiže se nivo kortizola. Brzo postajete anksiozni, a u kasnim večernjim satima problemi sa insomnijom će označiti kulminaciju uznemirenosti. Stručnjaci preporučuju dvije šoljice kafe dnevno.

6) ENDROFIN I VJEŽBANJE

Ako nismo dovoljno fizički akivni, stalno će nam nedostajati endrofin, hormon zadužen za dobro raspoloženje. On takođe pozitivno utiče i na imuni sistem i libido. Što više vježbate, količine endrofine će biti veće.

7) ESTROGEN I KALORIČNA HRANA

Visok procenat masti u organizmu negativno utiče na nivo estrogena, hormona koji reguliše menstrualni ciklus. Ovo  je još jedan razlog da se odlučite za zdravu, uravnoteženu ishranu.

8) GRELIN I TRENIRANJE

Ponekad zbog vježbanja zaboravite da jedete. Za to ima konkretni razlog, vježbanje spušta nivo grelina, hormona koji stimuliše glad.

9) SLATKIŠI I PMS

PMS je sam po sebi dovoljna muka i pravi preveliki nered sa hormonima. Da nered ne bi prerastao u katastrofu, izbjegavajte slatkiše. U suprotnom postaćete razdražljiviji.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget