Spomenik prvoj sijalici u BiH

0

Večer je i prvo što radimo palimo svjetlo. A jeste li se ikad zapitali kad je uopće sijalica “došla” u mjesto u kojem živite? Prošlo je više od stotinu godina otkako je prva sijalica zasjala u Bosni i Hercegovini.

Vjerovatno mnogi misle da je prva sijalica u Bosni i Hercegovini prvi put zasjala gdje drugo, nego u glavnom gradu Sarajevu. Međutim, nije tako. Devet godina poslije New Yorka, sijalica je zasjala u našoj zemlji, i to u malom naselju koje se zove Semizovac. Za one koji ne znaju ili nisu čuli za ovo mjesto, Semizovac je vogošćansko naselje (nedaleko od Sarajeva), nastalo poslije okupacije Bosne i Hercegovine, za vrijeme Austro-Ugarske, a prvi put se u dokumentima spominje 1867. godine.

Zašto baš Semizovac?

Ne postoji mnogo historijskih podataka o tome kako je prva sijalica dospjela baš tu, ali postoji legenda. Urbana legenda kaže da je poznati svjetski naučnik Nikola Tesla na svom putovanju od New Yorka do Beograda 1890. godine boravio u jednom motelu u Semizovcu. Tokom svog boravka domaćinu koji je imao riječni mlin ponudio je nešto revolucionarno. Tako je, po ovoj legendi, sijalica dospjela u Semizovac.

Međutim, prema historijskim podacima, prva sijalica je zasjala zahvaljujući Austro-Ugarskoj upravi. Naime, pošto je u Semizovcu bila separacija rude mangana koja je iskopavana u Čevljanovićima (selo kod Semizovca), za njene potrebe izgrađena je mala hidrocentrala s dva generatora jačine 110 w i koja je, osim separacije, s nekoliko sijalica osvjetljavala i “strogi centar” Semizovca. Pet godina kasnije, električne sijalice dospjele su u Sarajevo i počele se koristiti i u ovom gradu.

Tadašnje sijalice imale su rok trajanja otprilike 150 sati, a danas, ako niste znali, sijalice traju do deset puta duže. S obzirom na to da se prva sijalica pojavila prije stotinu godina, niko nam ne može prepričati taj događaj, jer svi koji su svjedočili tome više nisu živi.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget