,,Sojuz” stigao na Međunarodnu kosmičku stanicu

0

Ruski spejs šatl Sojuz-TMA16M sa tri člana posade uspješno je pristao na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS), nakon polijetanja iz Kazahstana oko 6 sati ranije, objavila je televizija NASA.

Posadu čine američki astronaut Skot Keli (51) i ruski kosmonauti Mihail Kornjenko (54) i Genadij Padalka (56).

Keli i Kornjenko će ostati godinu dana na MKS, što je dvostruko duže nego što su ove misije trajale do sada.

Padalka, kome je ovo peto putovanje u kosmos, vratiće se na Zemlju u septembru. On će tada iza sebe imati ukupno 878 sati provedenih u svemiru i to će biti novi rekord, navodi Rojters.

Četiri kosmonauta iz sovjetske epohe živjela su na svemirskoj stanici “Mir”, koja je, u međuvremenu, prestala sa radom, godinu dana ili duže, ali te misije, koje su okončane 1999. godine, nisu imale sofisticiranu medicinsku opremu koja će biti upotrijebljena za vrijeme istraga na MKS, saopštila je NASA.

Naučnici hoće da vide kako se ljudski organizam ponaša tokom boravka u kosmosu, budući da SAD i druge zemlje počinju da planiraju višegodišnje misije na Marsu.

Do sada je uočeno da, osim izlaganju većoj radijaciji, astronauti doživljavaju gubitak koštane i mišiće mase i promjene u kardiovaskularnom, imunološkom i drugim sistemima.

Keli i Kornjenko će učestvovati u nizu eksperimenata prije, za vrijeme i poslije leta kako bi se utvrdile psihološke i fiziološke promjene usljed jednogodišnjeg boravka u kosmosu.

Treći učesnik u eksperimentima je Kelijev jednojajčani brat blizanac Mark Keli, bivši astronaut NASA koji će biti subjekat za genetska i druga istraživanja na Zemlji.

“Klasično pitanje je koliko našeg zdravlja i ponašanja određuju geni, a koliko okolina, odnosno, priroda naspram vaspitanja”, kaže Kreg Kundrot, zamjenik šefa Programa za istraživanja na ljudima u NASA.

“U ovom slučaju imamo dva genetski identična pojedinca i možemo pratiti kakve se promjene dešavaju kod Marka koji vodi uobičajeni život i uporediti ih sa promjenama koje se odvijaju kod Skota”, objasnio je on.

Iako se na osnovu proučavanja jednog para blizanaca ne mogu izvući konačni zaključci, naučnici se nadaju da će im ovaj eksperiment omogućiti da dođu do važnih otkrića koja će ih uputiti na to u kom pravcu treba da idu dalja istraživanja.

MKS, projekat 15 država vrijedan 100 milijardi dolara, zapravo je istraživačka laboratorija koja se nalazi 418 kilometara iznad Zemlje.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget