Slovenija će priznati Palestinu

0

Slovenački ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je danas da će predložiti vladi da Slovenija prizna nezavisnu Palestinu do kraja godine, bez obzira na to hoće li to učiniti i neka druga država u EU.

Erjavec je objasnio da u okviru EU postoji dogovor da se ide u zajedničko priznanje suverene i nezavisne Palestine ako je prizna još jedna država EU, ali da postoji mogućnost da se to ne dogodi, pa će u tom slučaju predložiti vladi da Slovenija u priznanje ide sama.

“S nekim smo članicama u bliskim vezama i za sada se čini da nećemo biti sami, ali u politici brzo može doći do promjene stavova. Zato ću vladi predložiti da mi sami priznamo Palestinu, ako to ove godine ne učini nijedna druga članica EU”,rekao je ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec.

Erjavec je dodao da će vlada o tome raspravljati odmah nakon što bude formirana nova izraelska vlada i da se boji da će izraelski premijer Benjamin Netanjahu nastaviti dosadašnju politiku koja onemogućava mirovno rješenje po načelu suživota dvaju nezavisnih država.

Erjavec se osvrnuo i na sukob u Ukrajini, rekavši da Slovenija smatra da se ukrajinski problem ne može rješiti pukim jačanjem ekonomskih sankcija protiv Rusije.

Osvrnuvši se i na odnose Slovenije s drugim državama nasljednicama nekadašnje SFR Jugoslavije i problematična pitanja poput devizne štednje građana Hrvatske i BiH u ekspoziturama Ljubljanske banke, graničnog spora s Hrvatskom, pitanja “izbrisanih” neslovenaca i kršenje prava radnika iz BiH u Sloveniji, ministar je naveo da je težina tih pitanja pala na sadašnju slovenačku vladu, iako su ona nastala u prošlosti i bilo bi najbolje da su riješena odmah po nastanka novih država.

“Tada su se ta pitanja, kad više nije bilo Jugoslavije, mogla lakše riješiti i postići novi dogovor o određenim stvarima, ali očito tada nije bilo prave političke volje, niti u Sloveniji niti kod drugih nasljednica”, zaključio je Erjavec koji je na mjestu ministra vanjskih poslova Slovenije u trećoj koalicionoj vladi uzastopno.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget