Šešelj: Moj cilj je da Srbija nikada ne postane članica EU

0

Lider SRS Vojislav Šešelj negirao je danas da njegovo ponašanje može da šteti Srbiji i njenim građanima, te istakao da su njegovi potezi “samo razotkrili pravu suštinu odnosa Srbije i Hrvatske”, koji nikada, kako je naveo, nisu bili dobri i prijateljski.

Sebi je pripisao zasluge za to što je suštinu tih odnosa iznio u javnost.

- Hrvati su se uvijek ovako ponašali u internim kontaktima, a naši su neprekidno, što bi Srbi rekli, skidali gaće – rekao je Šešelj, navodeći da ozbiljna vlast nikada ne bi reagovala na sitnu provokaciju, poput paljenja hrvatske zastave.

Šešelj je rekao da su se, po načinu reagovanja Hrvata u novembru i decembru prošle godine, kada je privremeno pušten na slobodu iz Haaškog tribunala, “upecali kao somovi na dudubak” i da će se opet upecati, ali i da će im uvek prirediti iznenađenje, na koje nisu spremni da reaguju.

Lider neparlamentarne Srpske radikalne strane tvrdi da sve što radi, radi u interesu građana Srbije i srpskog naroda u cjelini, a da najviše priželjkuje da “zbog njegovog ponašanja, Evropska unija prekine pregovore sa Srbijom o članstvu”.

- Moj je cilj da Srbija nikada ne postane članica EU. Tamo nemamo šta da tražimo, tamo su koncentrisani svi naši neprijatelji. To bi nas definitivno upropastilo – naveo je Šešelj i ponovio da je sigurno da se dobrovoljno neće vratiti u Haag i da će pružiti pasivni otpor u slučaju eventualnog hapšenja.

Šešelj navodi da nije imao nikakvog kontakta sa premijerom Aleksandrom Vučićem, niti sa bilo kojim predstavnikom vlasti u Srbiji, o njegovoj eventualnoj dobrovoljnoj predaji, niti je bilo pokušaja u tom pravcu.

Podsjetimo, Haaški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke zapalio je u srijedu ispred beogradske Palate pravde hrvatsku zastavu rekavši kako želi poslati poruku “hrvatskoj ustaškoj državi” kao odgovor na zahtjeve hrvatskih dužnosnika da se vrati u haaški pritvor.

Zbog ovog incidenta Više tužilaštvo u Beogradu isti je dan pokrenulo kazneni postupak protiv Šešelja, na šta je on uzvratio kako ga ta vijest raduje i rekao da s nestrpljenjem očekuje početak sudskog procesa.

Šešelju je u srijedu uručena odluka Haaškog suda da se treba vratiti u pritvor s privremene slobode na koju je pušten u novembru 2014. zbog lošeg zdravstvenog stanja, a on je novinarima potvrdio da neće dobrovoljno otputovati u Den Haag već ga vlasti Srbije moraju uhapsiti.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget