Saudijska Arabija nastavila da bombarduje Sanu: Na meti skladište skad raketa!

0

Koalicija arapskih zemalja, predvođena Saudijskom Arabijom, nastavila je i prethodne noći da bombarduje Sanu, a pojedini mediji prenose da se na meti našlo skladište skad raketa nedaleko od prijestonice Jemena.

Sana je bombardovana i tokom prethodne noći i tokom dana, petog dana vazdušne ofanzive protiv snaga Huta koje su protivnici predsjednika Abderaboa Mansura Hadija. Russia today navodi da izvještaji o udarima na skladište nisu potvrđeni, kao i da nije jasno da li su eksplozije direktna posljedica bombardovanja.

U avionskom napadu ranije tokom dana pogođen je kamp Mazrak za raseljena lica na sjeverozapadu Jemena, pri čemu je poginulo najmanje 45 ljudi, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije. Predstavnik IOM-a Žoel Milman je rekao da je poginulo 45 interno raseljenih, a da je najmanje 65 ljudi povrijeđeno.

Saudijska Arabija je 26. marta objavila da su ona i još devet sunitskih zemalja počele bombardovanje položaja oružanih formacija šiitskih Huta pod čijom kontrolom se nalazi Sana i koji su saveznici Irana, glavnog saudijskog protivnika u tom regionu.

Iran, koji tvdi da ne pruža vojnu pomoć Hutima, saopštio je juče da je u vazdušnim udarima u noći između subote i nedjelje ubijeno 35, a ranjeno 88 ljudi, ali Reuters napominje da se ovi podaci ne mogu provjeriti iz nezavisnih izvora.
Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bombarduje položaje pobunjenika širom Jemena, u namjeri da spriječi pad predsjednika Abderaboa Mansura Hadija.
Mansur Hadi, koga su Huti nakon osvajanja glavnog grada Sane prošle jeseni stavili u kućni pritvor, uspio je da pobjegne u Aden, grad na jugu Jemena, koji je trenutno pod opsadom pobunjenika.

Kampanja vazdušnih napada međunarodne koalicije, koju predvodi Saudijska Arabija, odgovor je na ofanzivu jemenskog šiitskog plemena Huta, koje podržava Iran.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget