Rusija: Zahtjev za zabranu igračaka koje liče na pravo oružje

0

Ruski aktivisti traže od poslanika da zabrane prodaju igračaka koje djeluju kao pravo vatreno oružje, ocjenjujući da bi to moglo da preduprijedi tragedije poput onih u Americi.

Član komiteta za društvenu politiku Javne komore Vladimir Slepak obratio se predsjednici Gornjeg doma parlamenta Valentini Matvijenko sa zahtjevom da se reguliše proizvodnja i prodaja igračaka, a posebno da se zabrani prodaja svih realističnih kopija oružja.

Slična zabrana već postoji u nekim državama SAD kao i u Brazilu i Venecueli.

U pismu koje prenosi dnevnik “Izvestija” Slepak je iznio statističke podatke po kojima se 10 posto pljački u svijetu vrši uz upotrebu lažnih pištolja. Ruska policija je također evidentirala takve incidente navodeći da kriminalci često ostavljaju replike oružja na mjestu zločina.

Aktivisti su također naveli da postojeći ruski zakoni omogućavaju policiji da koristi smrtonosno oružje protiv ljudi koji prijete građanima oružjem ili koriste predmete koji liče na oružje.
To bi po njihovom mišljenju moglo dovesti do toga da policajci pucaju na tinejdžere i do sličnih incidenata nalik na tragedije u SAD. Jedan od takvih slučajeva dogodio se u Klivlendu u Ohaju 2014. godine kada je policajac pucao i ubio 12-godišnjeg dječaka koji je imao pištolj-igračku ili u Kaliforniji 2013. godine kada je policija ubila 13-godišnjeg dječaka u sličnim okolnostima.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget