RUSI PRIJETE DANSKOJ

0

Rusija je ponovno izazvala niz reakcija zbog svoje agresivne retorike na Baltiku. Ovoga je puta Dansku upozorila da će njezini brodovi biti ‘legitimne mete’ mogućeg nuklearnog napada ukoliko se ta država uključi u NATO-ov obrambeni štit.

Nisam siguran da Danci u potpunosti shvaćaju posljedice pridruži li se Danska obrambenom štitu pod američkim vodstvom. Učine li to, danski će ratni brodovi biti na meti ruskih nuklearnih projektila, izjavio je ambasador Rusije u Danskoj Mihail Vanjin za tamošnji list Jyllands-Posten, a citira ga britanski Daily Telegraph.

‘Danska bi u tom slučaju postala dijelom prijetnje Rusiji. Bilo bi manje mira, a odnosi s Rusijom će trpjeti. Naravno, odluka je na vama – samo vas želim podsjetiti da će vaše financije i sigurnost trpjeti. Istovremeno, Rusija ima projektile koji sasvim sigurno mogu probiti budući globalni obrambeni sustav’, dodao je Vanjin.

Na ne baš diplomatsku kanonadu ruskog diplomata oštro je reagovao danski ministar vanjskih poslova Martin Lidegaard, koji je ambasadorov istup ocijenio ‘neprihvatljivim’.

‘Ako je to zaista izjavio, onda je to neprihvatljivo. Rusija dobro zna da je NATO-ovu sistem projektila obrambeni i da nije usmjeren prema Rusiji. S Rusijom se razilazimo na mnogo pitanja, ali i sarađujemo, na primjer, na Arktiku i važno je da ne dođe do eskalacije u tonu među nama’, dodao je danski šef diplomacije.

Vanjinova je izjava, inače, stigla nedugo nakon što je danska vojska objavila izvještaj o bliskim susretima s ruskim vojnim letjelicama u danskom zračnom prostoru. U izvještaju se navodi da su se danski vojni avioni dizali 58 puta tokom 2014. godine kako bi otjerali Ruse, što je dvostruko više nego 2012. godine.

Ruski vojni avioni pritom imaju naviku isključivanja transpondera kada se približe zapadu Baltika što se smatra manevrom opasnim i za civilnu avijaciju, a istovremeno onemogućuje identifikaciju letjelica osim ako im se drugi avion ne približi pa ga pilot razazna vlastitim očima.

Također, Vanjinova izjava stiže osam mjeseci nakon što je Danska najavila svoje uključenje u NATO-ovo obrambeni sustav. Kopenhagen je obećao instalirati specijalne radarske sisteme na jednu ili više svojih frigata kako bi se integrisala u štit.

No, danski ministar obrane Nicolai Wammen u posljednje se vrijeme trudi primiriti Moskvu pa je u više navrata inzistirao da potezi Kopenhagena nisu usmjereni protiv Rusije, nego protiv ‘odmetnutih država, terorističkih organizacija i ostalih koji su u stanju lansirati projektile prema Europi i Sjedinjenim Državama’.

Uprkos tome, ruski ambasador je uvjeren da NATO nastoji njegovu državu okružiti. ‘Danska je mala država s malom vojskom. OK – vi ste dio NATO-a, ali vrlo malen dio. Moskvi se neće svidjeti vaše uključenje u sistem obrane, kao što nam se neće svidjeti isti potez drugih država. To će dovesti do eskalacije ionako napete situacije i učinit će stvari samo gorima’, rekao je.

‘Ne mogu zamisliti povratak u vrijeme Hladnog rata; ali ima nekih koji misle da se NATO približava ruskoj granici i da jača svoju poziciju. To u Rusiji stvara osjećaj nesigurnosti’, dodao je.

Vanjin je kasnije još rekao i da je Baltik odnedavno postao jednim od najmanje predvidljivih dijelova svijeta.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget