Rukometni zmajevi večeras igraju protiv Bjelorusije: Pobjedom izboriti Euro!

0

 

Dan odluke i meč života danas je za najbolje bh. rukometaše. Izabranici selektora Dragana Markovića večeras u zeničkoj Areni igraju protiv Bjelorusije i u slučaju pobjede Bosna i Hercegovina će drugi put igrati na velikom takmičenju, a prvi na Evropskom prvenstvu.

Osmi igrač

Prce i društvo imaju prednost domaćeg terena, ali s obzirom na to kako su naši rukometaši igrali ove sezone i u kojim klubovima nastupaju realno je da smo blagi favoriti. Najbolji rukometaš Bjelorusije Serhei Rutenka je upitan za današnji nastup, no selektor Marković smatra da je najveća snaga gostiju selektor Yuri Shevtsov, s kojim je naš selektor sarađivao u Njemačkoj.
”Rekao sam već  da se ne bojimo ni Bjelorusije, a ni Rutenke. Njihov najbolji igrač je selektor Yuri Shevstov i od njega zavisi naravo kako će Bjelorusi igrati. Poznajem ga odlično i znam da je nešto novo spremio za ovaj meč. Ali mi smo spremni i očekujem samo pobjedu, koja bi nastavila da piše zlatnu historiju bh. rukometa”, riječi su Markovića.

Desni bek rukometne reprezentacije BiH i francuskog Chamberya Marko Panić ističe da su igrači svjesni šta znači večerašnji meč i očekuje veliku podršku u zeničkoj Areni.

”Što se tiče utakmica sa Bjelorusijom sami odlučujemo o svojoj sudbini i plasmanu na Evropsko prvenstvo. Dobro smo se pripremili za ovaj meč, gledali smo videe sa njihovih utakmica. Drago mi je da smo svi na okupu i moram pohvaliti atmosferu, koja je svaki put sve bolja, a to je ono što nam uvijek mnogo znači uoči važnih mečeva. Naravno moram spomenuti i da očekujem veliku podršku publike, koja je naš motor, vjetar u leđa i osmi igrač”, kaže Panić, koji ističe da za nas treba biti nebitno da li će ili ne igrati Serhei Rutenka.

”Rukomet je kolektivna igra i svaki pojedinac je bitan, ali na njemu se ne može bazirati cijela igra. Gledali smo nekoliko utakmica u kojima je on odmogao svojoj selekciji, no najbitnije da se mi ne zamaramo Bjelorusijom, već da damo sve od sebe, ostavimo srce na terenu i slavimo pobjedu”, završio je Panić.

Kvalitet pobjeđuje

Faruk Vražalić, desno krilo zmajeva, kasnio je na pripreme zbog obaveza u svom, sada već bivšem klubu, Balingenu, ali je stigao zdrav i spreman.

”Hvala Bogu sezona je bila uspješna i očekujem da se tako nastavi i u reprezentaciji. Ovdje sam kasnio tri dana, a vidio sam da su saigrači umorni i to je možda jedini faktor, koji nas koči, ali s druge strane i Bjelorusi su umorni, jer je kraj sezona, tako da nam to ne smije biti opravdanje. Imamo prednost domaćeg terena i vjerujem da će navijači napuniti tribine u Areni. Imamo i lijepu atmosferu u ekipi, koju možemo pretvoriti u pozitivan rezultat na terenu”, kaže Vražalić, koji smatra da ekipa uvijek zavisi sama od sebe.

”U sportu uvijek zavisite sami od sebe, ako dobro igrate i imate kvalitet pobjeđivat ćete, a ako nemate kvalitet ili imate lošu atmosferu, onda će dobar rezultat doći u pitanje. Mislim da u utakmicu protiv Bjelorusiju moramo ući hladne glave, sa respektom prema protivniku, ali moramo više respektovati sebe i dati maksimum, a ako damo maksimum možemo očekivati pobjedu. No i ako damo maksimum, a ne ostvarimo dobar rezultat, bitna je naša lična satisfakcija, koja onda može biti presudna za naredne mečeve”, riječi su Vražalića.

Bez Jankovića

Što se tiče zdravstvenog biltena sigurno je da večeras u kombinaciji neće biti Stefana Jankovića zbog povrede koljena, dok će Kosta Savić i Ivan Karačić biti na raspolaganju selektoru Markoviću, a u našem sastavu večeras će biti: B. Burić, Grahovac, Blažević, Ovčina, Mikić, Terzić, Prce, Tarabochia, Karačić, Perić, Malinović, Panić, Savić, Vražalić, Zulfić, Vranješ i S. Burić.

Utakmica sa Bjelorusijom počinje večeras u 20:15 sati uz direktan prenos na BHT 1,  a sudit će Peter Brunovsky i Vladimir Canda iz Slovačke, dok je delegat Klaus Dieter Convents iz Belgije.

(Oslobođenje)

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget